Počet chytrých telefonů loni poprvé překonal klasické mobily

ČTK ČTK
28. 1. 2015 16:06
Smartphone používalo 59 procent lidí, klasický mobilní telefon 46 procent. Někteří uživatelé používali oba typy zařízení, ukázal průzkum.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Počet chytrých telefonů u tuzemských uživatelů loni poprvé překonal klasické mobily bez operačního systému. Smartphone používalo 59 procent lidí, klasický mobilní telefon 46 procent. Někteří uživatelé používali oba typy zařízení.

Vyplývá to z průzkumu společnosti Mediaresearch mezi internetovou populací z konce minulého roku.

Podíl chytrých telefonů se loni meziročně zvýšil o sedm procentních bodů, klasické mobily naopak osm bodů ztratily. Podíl uživatelů tabletů se zvýšil o deset procentních bodů na 29 procent. Chytrý telefon nebo tablet má 67 procent lidí.

Chytré telefony nacházejí mezi lidmi využití mimo jiné díky aplikacím. Mezi nejrozšířenější patří počasí a aplikace sociálních sítí. Podobně oblíbené jsou také mapy a navigace. U vlastníků tabletů se ukazují trochu jiné preference související zejména s využitím těchto přístrojů pro zábavu a volný čas, nejčastěji je uživatelé využívají k hraní her, přístupu na sociální sítě a přehrávání videí či filmů.

Mezi oblíbenými sociálními sítěmi, na které se uživatelé přihlašují i ze svých mobilních zařízení, vede jednoznačně Facebook, profil na něm má 77 procent respondentů. Na druhém místě je Twitter s 16 procenty uživatelů, jeho popularita ale dlouhodobě roste.

Facebook používá 22 procent uživatelů jako svůj hlavní zdroj zpravodajství. To souvisí zejména s faktem, že lidé rádi sledují zprávy, které sdílejí jejich přátelé, a sami na sítích aktivně šíří zpravodajský obsah, který je zajímá. Uživatelé také často navštěvují facebookové profily zpravodajských médií či přímo proklikávají příspěvky, které jejich oblíbená média sdílí.

 

Právě se děje

Další zprávy