Penta prodala podíl ve vydavatelství Petit Press. Získal ho fond spojený se Sorosem

ČTK ČTK
22. 4. 2021 11:49
Společnost Penta Investments prodala svůj podíl 34 procent ve slovenském vydavatelství Petit Press fondu Media Development Investment Fund New York (MDIF) spojenému s finančníkem Georgem Sorosem. Dalších 5,5 procenta akcií od Penty získali manažeři Petit Pressu. Penta transakci potvrdila, cenu nezveřejnila.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Penta Investments

Společnost Petit Press je s 35 tituly druhým největším vydavatelstvím na Slovensku. Kromě celostátního deníku SME vydává regionální týdeník MY a řadu zájmových magazínů.

Většinovým vlastníkem vydavatelství Petit Press je od jeho založení v roce 1993 První Slovenská Investiční společnost (PSIS). Penta do mediálního domu vstoupila v roce 2014. Po jejím vstupu odešlo část redaktorů SME a založilo vlastní noviny Denník N.

Jako důvod svého odchodu Penta uvedla atraktivní nabídku, která vyřešila odlišný názor na strategii rozvoje i samotné vedení vydavatelství. "Naše působení v Petit Pressu pro nás bylo cennou zkušeností, hlavně z pohledu fungování digitálního předplatného, které jsme začali intenzivně rozvíjet v našem českém vydavatelství Vltava Labe Media," uvedl partner Penty Marián Slivovič.

Penta vstoupila do médií na Slovensku před sedmi lety, kdy získala tradiční vydavatelství 7PLUS s týdeníkem Plus 7 Dní a bulvárním deníkem Plus 1 Deň. Zároveň koupila vydavatelství Trend Holding vydávající ekonomický týdeník Trend. Obě firmy následně spojila a vytvořila společnost News and Media Holding (NMH).

Ta je v současnosti slovenským hráčem číslo jedna na trhu tištěných a on-line médií. Kromě NMH vlastní na Slovensku Penta spolu s Ringierem firmu United Classifieds, která je největším subjektem na trhu on-line inzerce. V Čechách Penta vlastní od roku 2015 vydavatelství Vltava Labe Media.

Fond MDIF vznikl v roce 1996 a je financovaný skupinou nadací a investorů. Aktuálně disponuje prostředky v objemu 240 milionů dolarů a spravuje mediální aktiva v hodnotě 114 milionů dolarů. Mezi největší podporovatele fondu patří Open Society Fundations miliardáře a filantropa Georga Sorose.

 

Právě se děje

Další zprávy