Balóny šířící internet. Odlehlým částem Keni poskytnou 4G připojení, pohání je slunce

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
9. 7. 2020 17:34
I obyvatelé odlehlých částí Keni nyní budou mít možnost surfovat na internetu, psát e-maily, vést videohovory či streamovat videa. Umožnit jim to má síť gigantických balónů od sesterské společnosti Googlu, Loon, jež bude ze stratosféry poskytovat 4G připojení k internetu. Informoval o tom zpravodajský web BBC.
Balón Loon, který poskytuje 4G připojení k internetu, pohání ho sluneční energie.
Balón Loon, který poskytuje 4G připojení k internetu, pohání ho sluneční energie. | Foto: Loon LLC

Projekt byl ohlášen už před dvěma lety, nyní ale ho vláda konečně schválila. Úřady chtějí iniciativu urychlit s cílem zlepšit komunikaci v době pandemie. Službu si v testovací fázi dosud vyzkoušelo 35 000 zákazníků, přičemž v prvním stádiu projektu budou internetové balóny pokrývat oblast o rozloze 50 000 kilometrů čtverečních.

Nakonec se nad východní Afrikou bude neustále pohybovat 35 balónů poháněných sluneční energií. Balóny se vypouští z USA a do Keni se dostávají pomocí větru. Podle testu služby v terénu balóny poskytují rychlost stahování 18,9 Mb/s (megabitů za sekundu) a rychlost odesílání 4,7 Mb/s.

Vývoj Loonu začal jako ambiciózní projekt Googlu v roce 2011. V roce 2018 se společnost spojila s komerční telekomunikační službou Telkom Kenya.

Podle generálního ředitele Loonu Alastaira Westgartha se na urychleném odstartování projektu podepsala pandemie covidu-19. "Jde o kulminaci mnohaleté práce a spolupráce mezi Loonem, Telkomem a vládou," doplnil.

Šéf Telkomu Mugo Kibati uvedl, že jde o "vzrušující milník v poskytování internetových služeb v Africe" a dodal, že nově budou mít připojení k internetu i Keňané žijící v odlehlých oblastech, kteří dosud tu možnost neměli nebo měli připojení příliš pomalé.

Zazněla však také kritika, že podobné služby by se měly spíše zavádět v jiných afrických zemích, které opravdu nemají dostatečné pokrytí, jelikož v Keni má připojení k internetu 39 milionů z 49 milionů obyvatel. V minulosti byly balóny Loon využity po zemětřesení v Peru.

 

Právě se děje

Další zprávy