Odbory Automotive vyhlásily pohotovost kvůli jednání o mzdách a uzavření kolektivní smlouvy

ČTK ČTK
Aktualizováno 4. 5. 2018 16:01
Svaz KOVO má ve firmě Automotive Lighting zhruba 700 členů. Stávkovou pohotovost odboráři zahájí v sobotu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: iStock

Jihlava - Odboráři jihlavské společnosti Automotive Lighting zahájí v sobotu neomezenou stávkovou pohotovost. Hlavním důvodem je podle nich neochota vedení podniku uzavřít kolektivní smlouvu pro příští rok. Automotive zaměstnává ve výrobě světlometů aut okolo 2500 lidí. O chystaném protestu dnes  informoval Tomáš Valášek z vedení odborového svazu KOVO. Členové managementu podniku uvedli, že nemají oprávnění se k záležitosti vyjadřovat.

"Trpělivost odborářů a snaha o udržení smíru ve firmě je u konce," uvedl předseda podnikové odborové organizace Petr Fous.

Odboráři chtějí zároveň požádat ministerstvo práce o zprostředkovatele, který nezávisle posoudí jejich požadavky, stejně jako hospodářské výsledky a mzdovou politiku podniku. Do vyjednávání o nové kolektivní smlouvě šli odboráři s požadavkem na mzdový růst zhruba o 20 procent.

Požadavek Fous zdůvodnil tím, že se mzdy v podniku tři roky nezvedaly plošně, ale jen individuálně. Pracovníci podle něj odcházejí do jiných firem.

Svaz KOVO má ve firmě Automotive Lighting zhruba 700 členů. Stávkovou pohotovost odboráři zahájí v sobotu v 06:00. Potrvá tak dlouho, dokud základní odborová organizace nerozhodne o jejím ukončení.

Nynější kolektivní smlouva je podle předsedy odborů platná dva roky. Pro letošek k ní chtěli odboráři prosadit dodatek. Podle nich by měla firma vzhledem ke svým dobrým hospodářským výsledkům poskytnout pracovníkům další mzdové benefity. "To nám bylo zamítnuto," řekl Fous. Doplnil, že požadavky pro rok 2019 předložili odboráři už před dvěma měsíci.

Odboráři kritizují i další záležitosti, podle nich firma nedodržuje nynější kolektivní smlouvu. Zatímco zkušení pracovníci odcházejí, nabírá nekvalifikované pracovní síly. Odbory uvádějí, že Automotive deklaruje průměrnou hrubou mzdu kolem 29 000 korun. Podle Fouse jí ale řada zaměstnanců může dosáhnout jen za cenu přesčasové práce.

Automotive Lighting vyrábí světlomety pro přední světové automobilky. Vlastníkem je společnost Magneti Marelli, která je součástí koncernu Fiat Chrysler Automobiles.

 

Právě se děje

Další zprávy