Obchod v Jablonci prodal téměř dvě tuny kuřecího se salmonelou, varují veterináři

ČTK ČTK
7. 2. 2017 14:55
Celkem do Česka přišlo z Polska 3,6 tuny závadného masa, část veterináři stáhli, část šla do odpadu při úpravě.
Kolorovaný snímek z magnetické rezonance ukazuje 12000násobnou zvětšeninu bakterie Salmonely. Způsobuje průjmové onemocnění.
Kolorovaný snímek z magnetické rezonance ukazuje 12000násobnou zvětšeninu bakterie Salmonely. Způsobuje průjmové onemocnění. | Foto: Reuters

Praha – V Jablonci nad Nisou prodala firma Karapetjan zhruba 1,9 tuny kuřecího masa obsahujícího bakterie způsobující salmonelózu. Informovala o tom Státní veterinární správa.

Datum spotřeby masa bylo do posledního ledna, lidé jej však mohou mít zamražené doma.

Celkem do Česka přišlo z Polska 3,6 tuny závadného masa, část veterináři stáhli, část šla do odpadu při úpravě.

Větší část masa prodala firma jako nebalené ve své podnikové prodejně v centru Jablonce. Zákazníci mohou maso vrátit. Kuřecí prsní řízky a stehna se prodávaly mezi 25. a 27. lednem.

Do organismu bakterie pronikají výhradně ústy a vylučují se stolicí, případně močí. K přenosu nákazy dochází potravinami nebo prostřednictvím nemytých rukou. Salmonelu lze zničit dostatečným tepelným zpracováním potraviny.

Zejména u kuřecího masa je proto nutné brát na tuto skutečnost při přípravě zvláštní zřetel a nikdy jej nekonzumovat v syrovém či polosyrovém stavu. Nutné je rovněž dodržovat veškerá hygienická pravidla," dodal mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.

Pro silného a zdravého jedince nebývá onemocnění obvykle nebezpečné. Ohroženi mohou být starší či nemocní lidé a malé děti, hůře se totiž vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin.

 

Právě se děje

Další zprávy