NWR musí snížit zadlužení, ale doly nechce prodávat

Luděk Vainert, iHned.cz
22. 1. 2014 22:31
Klesající ceny černého uhlí nutí těžarskou firmu NWR hledat nové cesty z dluhů
Důl Paskov.
Důl Paskov. | Foto: NWR

Praha - Těžařská společnost NWR, majitel černouhelných dolů OKD, oznámila záměr snížit své zadlužení. Hlavním důvodem je pokračující pokles cen uhlí na světovém trhu. Kvůli nízkým cenám uhlí je firma ve výrazné ztrátě. 

Současně také NWR chce prověřit a znovu ocenit své ekonomicky vytěžitelné zásoby uhlí. Jejich hodnota se za stávajících cen zřejmě výrazně sníží. Podle vydaného prohlášení zváží NWR při revizi kapitálové struktury všechny dostupné možnosti. Cílem je snížit zadlužení společnosti, které se nyní pohybuje kolem 825 milionů eur (22,7 miliardy korun). 

„Z rozhodnutí přímo nevyplývá, že by mělo dojít k úpisu nových akcií. Pouze to znamená, že budou přizváni speciální poradci, kteří by měli pomoci s finanční restrukturalizací společnosti NWR. Tedy najít řešení, které by vyhovovalo společnosti, jejím akcionářům i držitelům dluhopisů," říká Vladimír Bystrov, který mediálně zastupuje společnost BXR, majoritního akcionáře NWR. 

Jedním z podílníků BXR je Zdeněk Bakala, který současně vlastní společnost Economia, vydavatele Hospodářských novin a provozovatele zpravodajských serverů IHNED.cz a Aktuálně.cz. 

Podle analytika společnosti Patria Direct Tomáše Sýkory však lze očekávat, že NWR nové akcie vydá. „A při současné ceně jich budou muset vydat opravdu hodně. Podle mého odhadu asi 100 až 250 milionů akcií," řekl Sýkora Hospodářským novinám. 

NWR také oznámila, že jí při restrukturalizaci dluhové zátěže bude jako finanční poradce pomáhat firma Blackstone Group International Partners. Kancelář White & Case pak byla vybrána jako právní poradce.

„Neočekáváme, že by se tento proces jakkoli dotkl zákazníků, zaměstnanců, partnerů, dodavatelů ani závazků vyplývajících z obchodního styku," píše se v tiskové zprávě NWR. Mimo jiné to znamená, že by se například v žádném případě neměl prodávat některý z dolů OKD, případně utlumovat těžba. 

S částí akcií NWR se obchoduje na pražské burze. Jejich kurz pod tlakem klesajících cen uhlí za poslední rok klesl z 88 korun na dnešních 24,85 Kč. Majoritní podíl si chce BXR uchovat. „BXR je připraveno do společnosti NWR po revizi její kapitálové struktury upsat nový kapitál a zůstat ve společnosti majoritním podílníkem," říká Bystrov.

 

Právě se děje

Další zprávy