Statistici mění počítání české ekonomiky. HDP je vyšší

Tereza Holanová Tereza Holanová
1. 10. 2014 13:35
Díky nové metodě Česko snáz splní podmínky pro vstup do eurozóny. Na život domácností a podnikání firem ale změna nebude mít žádný výrazný vliv.
Rosteme? (ilustrační foto)
Rosteme? (ilustrační foto) | Foto: Reuters

Praha - Bohatství České republiky se od října zvýší - alespoň na papíře. Od tohoto měsíce totiž Český statistický úřad (ČSÚ) používá novou metodiku pro výpočet hrubého domácího produktu (HDP). Ten bude díky změně vyšší.

Například hodnota celkové produkce za loňský rok se zvýšila z původních 3 881 miliard na 4 086 miliard korun. "Velikost HDP po změně metodiky v každém roce vzrostla o zhruba čtyři procenta," uvádí ředitel sekce makroekonomických statistik ČSÚ Jaroslav Sixta.

Experti se ale shodují, že na život domácností a podnikání firem nebude mít změna žádný výrazný vliv. Stejně tak se nezmění částka, kterou Česko odvádí do Evropské unie, nebo úroky, za které si vláda půjčuje v zahraničí.

Nová ekonomická realita

Hrubý domácí produkt se podle nového výpočtu zvýší hlavně proto, že některé výdaje nebude už ČSÚ považovat za náklad, nýbrž za investici. Jde zejména o výdaje na vědu, třeba na platy výzkumníků, ale také na vojenské nákupy nebo drobnou výpočetní techniku jako počítače, tablety či chytré telefony.

Ke změně došlo podle ČSÚ proto, že "se mění ekonomická realita". Podle statistiků by měl HDP více odrážet rostoucí důraz na znalostní ekonomiku a informační technologie. "Některé typy výdajů budou metodicky přesunuty ze škatulky spotřeba do škatulky investice," shrnuje ekonom společnosti Partners Pavel Kohout.

Zadluženost se zdánlivě zlepší

Kromě toho, že se Česko bude moci chlubit vyšší produkcí, přinese zvýšení klíčového ukazatele i další změny. Zároveň se totiž sníží vládní dluh a rozpočtový schodek - pokud je vyjádříme jako podíl na HDP.

Loňský deficit se po přepočtu snížil z 1,5 na 1,3 procenta HDP. Stejně tak dluh vládních institucí. Původně loni činil 46 procent HDP, nyní je to 45,74 procenta HDP, tedy o 0,3 procenta méně.

Oba ukazatele jsou přitom důležité například pro vstup do eurozóny. V tomto případě totiž platí, že uchazeč nesmí mít schodek vyšší než tři procenta HDP a vládní dluh nad 60 procent HDP.

Stejně tak se od těchto čísel odvíjí důvěra investorů a s tím související úroky, které musí vláda platit zahraničním věřitelům. "Tento vliv ale bude celkem malý, v řádech desetin procentního bodu. Navíc všichni investoři vědí, že jde jen o důsledky změn metodiky," tvrdí Kohout.

Přechod na novou metodiku - takzvaný standard ESA 2010 - by neměl mít vliv ani na částku, kterou tuzemská vláda přispívá do rozpočtu EU. Tento podíl se totiž podle zástupců ČSÚ bude nadále v celé Unii počítat "postaru". Statistické úřady tudíž budou muset určovat HDP pravidelně dvěma různými způsoby.

S prostitucí již počítáme

Co se týká šedé ekonomiky, tak standard ESA 2010 žádnou změnu nepřináší. "Nelegální aktivity jako obchod s drogami nebo prostituce jsme zahrnuli do účtů už v roce 2011," říká Sixta s tím, že celková váha těchto položek není větší než půl procenta HDP.

O tom, že do výpočtu HDP zařadí i odhadované tržby z obchodu s drogami či z prostituce, rozhodly na jaře například italské či britské úřady. "Britský statistický úřad oznámil, že drogy a prostituce mají stejný podíl na ekonomice jako zemědělství, tedy asi 0,7 procenta HDP," upřesňuje Kohout.

Podle Sixty ale šlo o jedny z posledních zemí, které podobné aktivity ještě nebraly v úvahu.

Výpočet mění každý

Česká republika není jedinou zemí, která se k takzvané revizi národních účtů uchýlila, ke změně došlo v celé Evropské unii. "Teď by měly všechny země EU vydávat data dle nové metody," uvádí Sixta.

Tuzemský statistický úřad je ovšem jediný v Unii, který přijal evropské změny bez výjimky a kompletně přepočetl všechna data. Podle Sixty chtěl ČSÚ brát ohled na komfort uživatelů, kteří obvykle vyžadují časové řady vypočítané podle jednotné metodiky.

Jiným způsobem se ale změna výpočtů do života domácností nepromítne. "Význam revize HDP je pro laickou veřejnost omezený, pro ekonomy a statistiky by se dal přirovnat k významu nového obchodního zákoníku pro právníky. Mnoho změn bude vstřebatelných až s odstupem," říká ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

"Nadále platí, že v české ekonomice proběhly od roku 2008 dvě recese, z čehož druhá byla sice mírnější, ale trvala plných šest kvartálů," dodává.

"Chování firem a jednotlivců se kvůli změně metodiky výpočtu HDP asi nezmění. Ani nebude více peněz ve státním rozpočtu na podporu výzkumu a vývoje," souhlasí Kohout.

 

Právě se děje

Další zprávy