Ekonomiku už netáhne jen export, přidaly se také domácnosti

Jiří Hovorka ČTK Jiří Hovorka, ČTK
1. 10. 2014 9:42
Podle zpřesněného odhadu česká ekonomika ve druhém čtvrtletí rostla meziročně i mezi čtvrtletími. Rizika však stále trvají.
Ekonomický růst. Ilustrační foto
Ekonomický růst. Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha – Česká ekonomika ve druhém čtvrtletí roku rostla o 2,5 procenta meziročně a 0,3 procenta přidala také ve srovnání s prvním čtvrtletím roku 2014. Ukazuje to zpřesněný odhad Českého statistického úřadu.

Ten oproti předběžnému odhadu z půlky srpna sice ubral dvě desetiny procentního bodu u meziročního růstu, na druhou stranu ale původní odhad počítal se stagnací mezi čtvrtletími, což v srpnu zklamalo analytiky.

"Česká ekonomika by letos měla růst o necelá tři procenta. Klíčová pro její další vývoj bude situace na největších exportních trzích, zejména v Německu a dalších zemích eurozóny, kde pozorujeme v posledních měsících signály ochabnutí růstu," říká Jiří Moser, řídící partner PwC ČR.

Domácnosti jako druhá noha

"Na východě zůstává hrozbou ukrajinská krize a ruské sankce, které budou mít případný vliv pravděpodobně až na nové zakázky českých firem, tedy spíše na příští rok. Pro ten letošní jsou české firmy spíše optimistické. Pozitivní je i postupné oživování domácí poptávky a rostoucí spotřeba domácností. Rostoucí poptávka po zboží dlouhodobé spotřeby naznačuje optimismus spotřebitelů," dodává Moser.

Za růstem HDP mezi prvním a druhým čtvrtletím je podle statistiků růst výdajů na konečnou spotřebu domácností, které vzrostly o 0,9 %. Výdaje na tvorbu kapitálu se zvýšily o 1,9 %. Meziročně stouply výdaje u konečné spotřeby o 2,2 procenta a u tvorby kapitálu o 6,3 procenta.

"Ukazuje se velmi silný potenciál v rámci spotřeby domácností, která by do budoucna měla být opět druhou nohou, na které bude ekonomika stát. Donedávna to byl jen zahraniční obchod, který byl dominantním přispěvatelem k ekonomickému růstu," říká Michal Kozub, analytik společnosti Home Credit.

Nová metodika výpočtu

Nynější čísla už jsou výsledkem nové metodiky. Revize národních účtů se provádí celoevropsky a nové evropské standardy vycházejí z celosvětového standardu SNA 2008.

Metodika zavádí nově například kapitalizaci výdajů na výzkum a vývoj, drobného majetku a vojenských výdajů. Dosud se tyto položky vykazovaly jako běžné náklady, zatímco podle nové metodiky jsou například výdaje na výzkum a vývoj brány jako budoucí ekonomický přínos.

Český statistický úřad zároveň využil nástup nové evropské metodiky i ke změně výpočtu nájemného do statistik k HDP.

Přepočet by přitom měl zvýšit hodnotu HDP Česka ve všech letech, meziroční vývoj by ale měl změnit jen minimálně. Například v roce 2012 revize zvýšila HDP o 202 miliard korun na více než čtyři biliony korun. Revidovaná data v případě ČR rovněž snižují deficit veřejných financí a podíl dluhu na HDP.

Připravujeme podrobnosti.

 

Právě se děje

Další zprávy