Nezaměstnanost v únoru stagnovala na 3,9 procentech, přibylo volných míst

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
Aktualizováno 8. 3. 2023 9:46
Nezaměstnanost v Česku letos v únoru stagnovala, když stejně jako v lednu činila 3,9 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Úřad práce ČR. Lidí bez práce bylo ke konci února asi 282 500, což bylo zhruba o 550 méně než před měsícem. Počet volných míst oproti lednu stoupl přibližně o 2 tisíce na téměř 283 100. 
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: iStock

Vývoj na trhu práce podle úřadu práce odpovídá nynějšímu ročnímu období. I když loni v únoru byla nezaměstnanost nižší, a to 3,5 procenta. Bez práce bylo tehdy asi 263 400 lidí a volných míst bylo 363 900.

Přetrvává zájem hlavně o technické a dělnické profese a dlouhodobě o kvalifikované řemeslníky. Zároveň pokračuje zimní sezona v horských střediscích.

Podle úřadu práce jsou zaměstnavatelé stále ve srovnání s předchozím rokem opatrnější v přijímání nových zaměstnanců, zejména kvůli dražším energiím či surovinám. Současně se ale většina zaměstnavatelů snaží udržet stávající stavy zaměstnanců a neplánuje výrazné propouštění, uvedl úřad.

Podobný názor má také hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil. "Aktuální data potvrzují, že navzdory probíhajícímu ekonomickému ochlazení nezaměstnanost není a v dohledné době zřejmě ani nebude v Česku vážným problémem. Ačkoliv v uplynulých měsících narůstal podíl firem, které hlásily úmysl omezovat zaměstnanost, toto se projevilo pravděpodobně spíše na menší intenzitě nových náborů, nežli přímo na propouštění," říká Hradil. 

Pokud podle něj k rozvazování pracovních vztahů přece jen docházelo, našli si tito pracovníci evidentně bez větších problémů nové uplatnění. "Nyní se trend již začíná pomalu obracet, když počet firem hlásících úmysl snižovat stavy klesá a úměrně tomu se snižují i reportované obavy samotných domácností z možné ztráty zaměstnání," doplňuje ekonom. 

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) očekává v následujících měsících mírný pokles nezaměstnanosti. "Meziměsíčně (v únoru) v absolutní hodnotě klesl počet uchazečů o zaměstnání. A s nástupem jarních měsíců očekáváme každoroční rozjezd sezonních prací, především ve stavebnictví, v lesnictví nebo zemědělství," sdělil k dnešním údajům.

"Současně už nyní zaznamenáváme zvýšený zájem ze strany měst a obcí o pracovníky v rámci veřejně prospěšných prací," doplnil Jurečka.

Nejvyšší nezaměstnanost byla v únoru nadále v Ústeckém kraji s 5,8 procenta. Nad pěti procenty se držela dále ještě v Moravskoslezském kraji, kde činil podíl nezaměstnaných 5,2 procenta. Nejnižší byla naopak nezaměstnanost v Plzeňském a Zlínském kraji, kde shodně činila rovná tři procenta.

Mezi okresy byla nezaměstnanost nejvyšší stále na Karvinsku, kde dosahovala 8,4 procenta. V tomto okrese byl zároveň nejvyšší počet uchazečů o práci na jedno volné místo. Na každou volnou pozici připadalo na Karvinsku v průměru 10,6 uchazeče. Nejnižší podíl nezaměstnaných byl opět v okrese Praha-východ, kde práci hledalo 1,6 procenta lidí. Ve stejném okrese byl také nejnižší počet uchazečů na jedno volné místo, a to 0,2 uchazeče.

Vít Hradil vidí trh práce optimisticky a odhaduje, že míra nezaměstnanosti za celý rok bude v průměru na 4 procentech. "To by byl pěkný výsledek nejen ve srovnání historické a evropském, ale hlavně s ohledem na probíhající energetickou krizi. Skutečnost, že zaměstnanci budou patrně nadále tahat ve vyjednáváních za delší konec provazu, pak dává naději, že Česko ani nezopakuje loňský brutální propad reálných mezd," dodává expert. 

 

Právě se děje

Další zprávy