Nezaměstnanost v květnu klesla na 3,9 procenta. Práci shánělo o 12 tisíc lidí méně

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
Aktualizováno 7. 6. 2021 11:19
Podíl nezaměstnaných v Česku v květnu klesl na 3,9 procenta z dubnových 4,1 procenta. Ukázala to data úřadu práce, o kterých také na Twitteru informovala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Meziročně byla nezaměstnanost o tři desetiny procentního bodu vyšší. Počet uchazečů o práci v evidenci úřadu klesl oproti dubnu o zhruba 12 100 na 285 822.
Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová
Ministryně práce a sociálních věcí ČR Jana Maláčová | Foto: Vláda ČR

Počet volných míst stoupl oproti dubnu o 3200 na 346 604. Ve srovnání s loňským květnem vzrostlo množství volných míst zhruba o 15 600, nezaměstnaných meziročně skoro 19 700 přibylo. 

Podle Maláčové čísla ukazují, že rozhodnutí o konci programu Antivirus bylo dobré. "Tato čísla potvrzují, že jsme udělali dobře, když jsme až na karantény vypnuli Antivirus. Ekonomika se otevírá a podniky se teď udrží na nohou bez téhle injekce," napsala ministryně.

Program Antivirus měl bránit propouštění. Poskytovaly se z něj příspěvky na mzdy a náhrady firmám, na které dopadla nařízená omezení proti covidu a koronavirová krize. Proplácení mezd v zavřených provozech či při snížení poptávky skončilo ke konci května. V červnu budou moci firmy z programu Antivirus získat už jen příspěvky na část náhrady pro lidi v karanténě, tedy příspěvek A.

Generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon uvedl, že přes rok trvající pandemie se na nezaměstnanosti v Česku zásadně nepodepisuje. "V souvislosti s uvolňováním ochranných opatření dochází k obnově ekonomických aktivit v gastronomii, hotelnictví, ve službách, v dopravě apod., tedy v oblastech, ve kterých došlo ke značným ekonomickým ztrátám. Řada nezaměstnaných nastoupila do zaměstnání v rámci sezonních prací, které už jsou v plném proudu," uvedl Najmon.

V následujících měsících by podle něj mohla nezaměstnanost ještě mírně klesat. "Například v gastronomii a hotelnictví zaznamenáváme v souvislosti s rozvolňováním postupný nárůst počtu volných pracovních míst," dodal. Největší zájem mají momentálně o kuchaře a pomocné kuchaře, dále o číšníky, servírky a pomocníky v kuchyni.

V květnu se na úřadu práce nově zaevidovalo 28 559 lidí, což je zhruba o 9800 méně než loni a zhruba o 5300 méně než před dvěma lety, tedy před pandemií. Průměrný věk nezaměstnaných byl v květnu 43,1 roku, zatímco loni to bylo 42,2 roku. Podle úřadu práce se věková struktura uchazečů o zaměstnání za posledních pět let výrazně nemění.

Podle analytika Raiffeisenbank Víta Hradila data úřadu práce ukázala, že pandemie českým trhem práce nijak významně neotřásla a pravděpodobně k tomu již ani nedojde. "Kromě excelentní kondice, ve které do ní vstupoval, kdy zde nedobrovolná nezaměstnanost prakticky neexistovala, to lze přičíst i odolnosti českého průmyslu, absenci části zahraničních pracovníků a v neposlední řadě i vládním programům na podporu zaměstnanosti," řekl.

S nezaměstnaností bojuje hlavně Ústecký kraj

Nejvyšší podíl nezaměstnaných byl v květnu v Ústeckém kraji, a to 5,8 procenta, následoval Karlovarský kraj s 5,7 procenta a Moravskoslezský kraj s 5,6 procenta. Tyto tři kraje měly nejvyšší podíl nezaměstnaných osob i loni v květnu, což podle úřadu práce odpovídá dlouhodobé ekonomické situaci těchto regionů.

Naopak nejnižší nezaměstnanost zůstává v Pardubickém kraji - 2,6 procenta. Nejvíce se situace změnila v Praze, kde podíl nezaměstnaných vzrostl meziročně o 0,9 procentního bodu na 3,6 procenta, a v Karlovarském a Ústeckém kraji, kde vzrostl o osm desetin procentního bodu na 5,7 procenta, respektive na 5,8 procenta.

Podíl nezaměstnaných osob (PNO) na počtu obyvatel v krajích ČR k 31. květnu 2021
Podíl nezaměstnaných osob (PNO) na počtu obyvatel v krajích ČR k 31. květnu 2021 | Foto: Úřad práce ČR

"Situace na trhu práce se zlepšila v podstatě v celé republice, pouze dva okresy (Beroun a Most) zaznamenaly minimální vzestup nezaměstnanosti," komentoval to hlavní ekonom Komerční banky Jan Vejmělek.

Na jedno volné pracovní místo připadá v Česku v průměru 0,8 uchazeče o zaměstnání, z toho nejvíce, téměř deset, v okrese Karviná. Na Sokolovsku a na Mostecku je to přes pět lidí na jedno volné místo.

Zaměstnavatelé nejčastěji hledají pracovníky do výroby a výstavby. Zájem mají o dělníky výstavby budov, montážní dělníky, obsluhu vysokozdvižných vozíků, pomocníky ve výrobě, uklízeče a pomocníky v administrativních a průmyslových objektech, řidiče nákladních automobilů, zedníky či kuchaře. Nejvyšší poptávka po nových zaměstnancích je v Praze (92 204 míst) a ve Středočeském kraji (64 541).

 

Právě se děje

Další zprávy