Nezaměstnanost v červnu klesla z květnových 3,9 procenta na 3,7 procenta

ČTK ČTK
Aktualizováno 9. 7. 2021 10:18
Podíl nezaměstnaných v Česku v červnu klesl na 3,7 procenta, což je o dvě desetiny procentního bodu méně než v květnu. Na Twitteru to v pátek uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Počet uchazečů o práci v evidenci úřadu se oproti květnu snížil o zhruba 12 500 na 273 302.
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová v polovině května 2021.
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová v polovině května 2021. | Foto: Radek Bartoníček

Ve srovnání s minulým rokem hledalo letos v červnu práci o 3665 lidí víc, meziročně ale přibylo i volných pracovních míst, a to o 20 708.

Důvodem dalšího poklesu nezaměstnanosti jsou podle odborníků především zlepšující se pandemická situace a nedostatek pracovníků ze zahraničí. Trh práce podle úřadu ovlivňují zejména sezonní práce ve stavebnictví, zemědělství, lesnictví, rybářství, v živočišné a potravinářské výrobě, pohostinství, prodeji či ve službách.

"V souvislosti s uvolňováním ochranných opatření obnovili své ekonomické aktivity zaměstnavatelé působící v oborech, ve kterých vlivem pandemie došlo ke značným hospodářským ztrátám. Řada nezaměstnaných také nastoupila do práce v rámci sezonních činností, které už jsou v plném proudu," uvedl generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

"Lidé se vrací do zaměstnání a my budeme s Inspekcí práce kontrolovat, jestli firmy neždímají kvůli ztrátám své zaměstnance," napsala Maláčová na twitteru.

V dalších měsících by mohla nezaměstnanost, pokud se nezhorší epidemická situace a nezpřísní současná opatření, ještě mírně klesat. "Například v gastronomii a hotelnictví zaznamenáváme v souvislosti s rozvolňováním postupný nárůst počtu volných pracovních míst," dodal Najmon.

Během června se na úřadech práce nově zaevidovalo 28 463 lidí, to je o necelou stovku méně než v květnu a asi o 10 000 míň než před rokem. Průměrný věk nezaměstnaných byl uplynulý měsíc 43,2 roku, zatímco loni to bylo 42,2 roku. Věková struktura uchazečů o zaměstnání se za posledních pět let výrazně nemění, konstatoval Úřad práce ČR. Bez práce byli nejčastěji lidé s nízkou kvalifikací, se základním, nedokončeným a středním odborným vzděláním, s výučním listem či středním vzděláním s maturitou.

Nejvyšší podíl nezaměstnaných osob byl v červnu v Ústeckém kraji, a to 5,6 procenta, následoval Moravskoslezský kraj s 5,4 procenta a Karlovarský s 5,2 procenta. Tyto tři regiony měly nejvyšší podíl nezaměstnaných osob i v červnu minulého roku, což podle Úřadu práce ČR odpovídá jejich dlouhodobé ekonomické situaci.

Naopak nejnižší nezaměstnanost zůstává v Pardubickém kraji - 2,4 procenta. Situace se nejvíce změnila v Praze a v Ústeckém kraji, kde podíl nezaměstnaných osob oproti červnu 2020 vzrostl o 0,4 procentního bodu na 3,4 procenta, respektive 5,2 procenta.

Z okresů mělo v červnu nejnižší nezaměstnanost Pelhřimovsko, konkrétně 1,6 procenta, o desetinu procentního bodu vyšší byla na Rychnovsku. V okresech Praha-východ, Jičín a Jindřichův Hradec dosáhla shodně 1,9 procenta. Naopak nejvyšší podíl nezaměstnaných vykázal okres Karviná, a to devět procent, poté Most se 7,3 procenta a Ostrava-město, kde podíl nezaměstnaných činil před prázdninami 6,7 procenta.

Na jedno volné pracovní místo připadá v Česku v průměru 0,8 uchazeče o zaměstnání, z toho nejvíce v okresech Karviná (10,2), Sokolov (5,3) a Most (4,9).

Zaměstnavatelé nejčastěji hledají pracovníky v oblasti výroby a výstavby. Zájem mají o dělníky výstavby budov, montážní dělníky, obsluhu vysokozdvižných vozíků, pomocníky ve výrobě nebo uklízeče a řidiče nákladních automobilů. Nejvyšší poptávka po nových zaměstnancích je v Praze a Středočeském kraji.

Podíl nezaměstnaných v jednotlivých krajích ČR (v procentech):

Květen 2021 Červen 2021
Praha 3,6 3,4
Středočeský kraj 3,4 3,3
Jihočeský kraj 3,0 2,8
Plzeňský kraj 3,1 2,9
Karlovarský kraj 5,7 5,2
Ústecký kraj 5,8 5,6
Liberecký kraj 4,1 4,0
Královéhradecký kraj 2,9 2,8
Pardubický kraj 2,6 2,4
Vysočina 2,9 2,8
Jihomoravský kraj 4,2 4,0
Olomoucký kraj 3,9 3,5
Zlínský kraj 3,1 2,9
Moravskoslezský kraj 5,6 5,4
ČR 3,9 3,7

Zdroj: Úřad práce ČR

 

Právě se děje

Další zprávy