Nezaměstnanost klesla na 8,5 %

Tomáš Fránek
8. 11. 2005 10:32
Praha / Brno Ze srovnání s postkomunistickými sousedy vychází Česko výrazně lépe než Polsko a Slovensko. V Maďarsku je nezaměstnanost nižší - lidí bez práce je tam necelých sedm a půl procenta.

Míra nezaměstnanosti v celé Evropské unii byla v září 8,6 procenta. V zemích eurozóny se podle Eurostatu snížila na 8,4. Nezaměstnanost klesla v patnácti zemích unie, nejvíce se snížila v Litvě a Estonsku, kde je nyní výrazně pod osmi procenty.

Nejnižší procenta v EU vykazují statistici v Dánsku, Nizozemí a Irsku (4,4 %). V sousedním Rakousku je necelých pět procent lidí bez práce, v Německu pak přes osm procent.

Nejvyšší nezaměstnanost je v Polsku, kde počet lidí bez práce převyšuje sedmnáct procent. Na Slovensku je to více jak patnáct procent.

Dál je nejlepší Praha a nejhorší Most

V Česku hledalo práci 491 878 lidí, o jedenáct a půl tisíce méně než na konci září. Více je přitom nezaměstnaných žen.
Pořadí regionů s nejnižší a nejvyšší nezaměstnaností se nemění - nejvíc pracovních možností je v Praze a okolí a také v na Mladoboleslavsku. Tradičně nejhůře se hledají místa na Mostecku, Ostravsku, Karvinsku a Děčínsku.

  • Profese, které nejvíc rozšířily seznam nezaměstnaných
  • pomocní a nekvalifikovaní pracovníci
  • prodavači
  • servírky a číšníci
  • sekretářky a sekretáři
  • kuchaři
  • zedníci
  • nástrojaři, zámečníci a kovomodeláři
  • úředníci ve skladech
  • řidiči nákladních automobilů a tahačů
  • obchodní cestující

Úřady práce přitom evidovaly přes padesát pět tisíc volných pracovních míst. Na jedno pracovní místo tak připadá asi devět uchazečů na Karvinsku je to ale šedesát šest lidí, na Bruntálsku padesát a na Mostecku čtyřicet dva uchazečů o práci.

Do nového zaměstnání nastoupilo přes 41 tisíc lidí, dalších dvacet tisíc úřady práce z různých důvodů vyřadily z evidence. Nezaměstnanost - i když jenom velmi mírně - klesla i na severu Čech, které patří mezi nejpostiženější regiony v zemi.

Krátká radost na Litoměřicku...

Například na Litoměřicku hledalo na konci října práci 6385 lidí, což je o 183 méně než v září. Řada místních našla práci v prodejnách, které otevřely například v Litoměřicích, Roudnici nad Labem nebo Lovosicích obchodní řetězce. Pracovníky přijímaly japonské společnosti v lovosické průmyslové zóně.

Podle odhadu odborníků však bude v následujících měsících míra nezaměstnanosti na Litoměřicku stoupat. Na polích končí zemědělské práce a lidé se na úřad vrátí z měst a obcí, kde byli zaměstnáni na veřejně prospěšných pracích. V závěru roku také podle očekávání skončí nejvíce živnostníků.

...a delší na Lounsku?

Také na Lounsku se počet nezaměstnaných proti předchozímu měsíci v říjnu snížil - ve srovnání s říjnem v minulém roce je však lidí bez práce více. Zaměstnanost v regionu posílily hlavně zahraniční investoři. Naději mají i domácí firmy. "V blízké budoucnosti lze počítat s nárůstem pracovních míst i u místních firem, od nichž budou zahraniční společnosti odebírat vstupní suroviny," míní šéf úřadu práce v Lounech Petr Záhořík.

Dělící čára se zvýrazňuje

Podle nedávného průzkumu společností Incoma Research a GfK, který zjišťoval kupní sílu obyvatel, se přitom dlouhodobé trendy nezaměstnanosti začaly výrazně projevovat v životní úrovni celých oblastí a regionů.

Nejméně si mohou lidé za své peníze koupit na Znojemsku, Karvinsku nebo Bruntálsku, tedy v místech s vysokou nezaměstnaností. Autoři průzkumu už přitom mluví o dělící čáře mezi bohatými regiony na západě země a chudými kraji na východě. Právě ve všech moravských krajích kupní síla lidí nedosahuje ani celostátního průměru.

 

Právě se děje

Další zprávy