Německo jako brzda eurozóny. Centrální banka výrazně zhoršila hospodářský výhled

ČTK ČTK
7. 6. 2019 16:25
Německá centrální banka dnes snížila odhad letošního růstu německé ekonomiky na 0,6 procenta z 1,6 procenta předpovídaných v prosinci. Za zhoršením prognózy podle banky stojí především slabší globální poptávka, která má negativní dopad na německý export a průmysl.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

V příštím roce počítá centrální banka se zrychlením růstu na 1,2 procenta. I tato prognóza je nicméně slabší než dřívější výhled, podle kterého měl růst napřesrok činit 1,6 procenta. Německo je největší ekonomikou v Evropě a největším obchodním partnerem České republiky.

Německá ekonomika byla řadu let motorem hospodářského růstu v eurozóně, nyní se však stává jeho brzdou, napsala agentura Reuters. "Německá ekonomika nyní zažívá citelné ochlazení," uvedla centrální banka ve své zprávě.

Dnešní údaje spolkového statistického úřadu ukázaly, že německý export se v dubnu snížil o 3,7 procenta, což představuje nejvýraznější pokles od srpna 2015. Německá průmyslová výroba se navíc v dubnu propadla o 1,9 procenta, tedy mnohem výrazněji, než očekávali analytici. Ti počítali s poklesem o pouhých 0,4 procenta.

"Není pochyb o tom, že německá ekonomika měla neuspokojivý začátek druhého čtvrtletí," uvedl analytik Carsten Brzeski ze společnosti ING. Centrální banka dnes předpověděla, že ekonomika vykáže za druhé čtvrtletí mírný pokles, ale ve třetím kvartálu se vrátí k růstu.

Německá ekonomika se v závěru loňského roku těsně vyhnula recesi, když ve čtvrtém čtvrtletí stagnovala po mírném poklesu ve třetím kvartálu. Recese se obvykle definuje jako alespoň dvě čtvrtletí hospodářského poklesu za sebou. V letošním prvním čtvrtletí se hrubý domácí produkt (HDP) Německa zvýšil o 0,4 procenta.

Německé hospodářství se v poslední době potýká s negativními důsledky slábnoucího růstu globální ekonomiky, sporů v mezinárodních obchodních vztazích a nejistoty kolem připravovaného odchodu Británie z Evropské unie. V celém loňském roce se HDP Německa zvýšil o 1,4 procenta, což byl nejpomalejší růst za pět let. Německá vláda již v dubnu snížila odhad letošního růstu ekonomiky na 0,5 procenta z dříve očekávaného jednoho procenta.

Ke zhoršení hospodářského výhledu dnes přikročila rovněž rakouská centrální banka. Růst rakouské ekonomiky podle její nové prognózy dosáhne v letošním roce pouze 1,5 procenta namísto dříve předpokládaných dvou procent. "V důsledku slabšího globálního obchodu zpomaluje růst poptávky po rakouském exportu," uvedla banka. "Zatímco mezinárodní ekonomika růst HDP v Rakousku poškozuje, silná domácí poptávka ho nadále stabilizuje," dodala. Domácí poptávku v Rakousku nyní podporují rostoucí mzdy a nové daňové úlevy pro rodiny s dětmi.

 

Právě se děje

Další zprávy