Referenda ve stínu voleb v USA: Schvalovala se marihuana, rušily symboly otrokářství

kng ČTK kng, ČTK
Aktualizováno 4. 11. 2020 21:08
Americký stát New Jersey schválil v referendu užívání marihuany pro rekreační účely, v Jižní Dakotě se voliči vyslovili pro legalizaci této drogy také pro medicínské účely, informovala stanice CNN. Místní referenda se v řadě států USA konala spolu s prezidentskými a parlamentními volbami. Například v Mississippi schválili podobu nové vlajky.
Foto: Reuters

New Jersey se podle informací CNN stane již 12. státem USA, kde lidé starší 21 let budou mít možnost marihuanu rekreačně užívat. 

Pro legalizaci se vyjádřilo přes 66 procent hlasujících. Přijali tím dodatek k místní ústavě, na jehož základě budou moci zákonodárci schválit příslušný zákon. Kdy vstoupí zákon v platnost, zatím není jasné.

Podle New York Times může legalizace státu New Jersey přinést přibližně 126 milionů dolarů ročně. Návrh, který voliči schválili, totiž počítá s 6,6procentní státní daní z prodeje marihuany a obcím umožňuje účtovat další dvouprocentní daň navíc.

Navrhovatelé referenda upozorňovali, že povolení rekreační marihuany přinese nové příjmy a pracovní místa pro pandemií ochromenou ekonomiku státu.

O marihuaně se uplynulou noc hlasovalo také v referendech v Arizoně, kde se pro její legalizaci vyslovilo 60 procent voličů nebo v Montaně, kde bylo pro 57 procent obyvatel.

V Jižní Dakotě se rozhodovalo i o povolení užívání marihuany pro lékařské účely. Voliči se vyslovili ve prospěch tohoto návrhu. Podle CNN tak bude Jižní Dakota prvním státem, který kdy schválil prodej medicínské a rekreační marihuany současně. 

Nejen marihuana

O medicínské marihuaně se hlasovalo také v Mississippi, výsledky ale zatím nejsou známy. V referendu ale již schválili novou státní vlajku, na které bude bílý květ šácholanu velkokvětého, známého také jako magnolie, hvězdy a nápis In God We Trust (Věříme v Boha).

Mississippi mělo donedávna na své zástavě jako poslední stát USA konfederační symbol, který během občanské války bojoval za zachování otroctví. Dodnes je však původní vlajka považována za symbol rasismu a útlaku.

Oregon se pak stal prvním státem, kde plebiscit povolil medicínské použití psilocybinu, což je psychotropní látka obsažená v lysohlávkách.

Kromě marihuany a státní vlajky se v referendech v různých státech USA hlasovalo i o změnách volebních pravidel či zvýšení minimální mzdy. V Coloradu se rozhodovalo o zpřísnění pravidel interrupcí. Podle propočtu CNN se ale voliči vyslovili jasnou většinou proti návrhu, který měl až na výjimky zakázat potraty po 22. týdnu těhotenství.

V Rhode Islandu voliči rozhodovali o změně oficiálního názvu státu. Celé jméno totiž zní Rhode Island and Providence Plantations. Druhá část obsahující slovo "plantáže" přitom podle kritiků odkazuje na otroctví, a měla by proto zmizet. Podle listu Boston Globe se obyvatelé rozhodli, že název státu obsažený v ústavě se změní.

Ve státech Nebraska a Utah se hlasovalo o návrhu na odstranění těch částí místních ústav, podle nichž je otroctví přípustné jako trest za zločin.

Nezačleněné území USA Portoriko hlasovalo o tom, zda by se ostrov v Karibském moři měl stát 51. státem USA.  V referendu se 52 procent voličů vyslovilo pro řádné začlenění do USA. Hlasování však nebylo závazné, status rovnoprávného člena federace může Portoriku udělit jen Kongres.

 

Právě se děje

Další zprávy