Nad Vltavou se proháněl komiksový hrdina. Proudové motory měl přímo na těle

Jan Úšela Jan Úšela
2. 4. 2019 15:57
Iron Man létá ve svém speciálním obleku jen ve smyšlených komiksových příbězích, Richard Browning to ale dokáže i ve skutečnosti. S oblekem osazeným miniaturními proudovými motory se tento Brit dokáže pohybovat rychlostí přes 50 kilometrů v hodině a vznášet se ve výšce několika desítek metrů nad zemí. "Pokud vše půjde dobře, proletím se teď i nad Vltavou," řekl Browning, který je hostem pražské konference SingularityU Czech Summit.
Záběry z prezentace na konferenci Singularity U, Czech summit | Video: Jakub Zuzánek, Blahoslav Baťa, Singularity U, Czech summit

Během programu konference v úterý odpoledne vzlétl ze Slovanského ostrova, podletět jeden z pilířů mostu Legií a po několika desítkách sekund zase bezpečně přistát u Paláce Žofín. "Nic složitého na tom není, takových letů už jsem absolvoval spoustu," uvedl Browning, jemuž světová média přezdívají "skutečný Iron Man".

Létající obleky nejsou nic nového. Už v šedesátých letech minulého století s nimi experimentovala americká armáda, kterou v dalších dekádách následovaly jednotky různých dobrodruhů. Čtyřicetiletý Brit se ale od svých předchůdců v mnohém liší. Kolem obleku jménem Gravity se mu podařilo vytvořit úspěšně se rozrůstající byznys.

"Naše stejnojmenná firma Gravity má teď dva roky. Loni už utržila 2,5 milionu dolarů (57,5 milionu korun) a je zisková," uvádí Browning, který se předtím 16 let živil jako obchodník s ropou v britském gigantu BP.

Po práci si pro radost stavěl svůj jet pack, jak se létajícím oblekům v angličtině říká. Po 15 měsících vývoje s ním pak na jaře 2017 poprvé oficiálně vzlétl a v listopadu téhož roku se mu pak podařilo dosáhnout zápisu do Guinessovy knihy rekordů: stal se nejrychlejším člověkem ovládajícím létající oblek, když letěl rychlosti 51,53 kilometrů v hodině.

Teoreticky by prý mohl letět až 360 kilometrů za hodinu a vystoupat až do výšky tří kilometrů. "Do toho se ale zatím z bezpečnostních důvodů radši nepouštím," říká. Se svým jet packem proto létá jen ve výšce několika desítek metrů, a to vždy nad vodní hladinou.

"To je v případě možného pádu bezpečnější. Pokud by mělo dojít k dopadu, automaticky se nafoukne i záchranná vesta," dodává. Browningův oděv pohání pět malých proudových motorů - dva páry jsou umístěné na rukou a jedna tryska je na zádech. To létajícímu stroji dává výkon přesahující tisíc koní - tedy skoro sedmkrát víc než výkon nejsilnější dieselové Škody Octavia. "Kvůli tomu ovšem motory spálí hodně paliva - konkrétně až čtyři litry směsi dieselu a kerosinu za minutu.

Obvykle máme v nádržích 10 až 12 litrů paliva, které vám vydrží na několik minut. Už ale chystáme verzi, jež umožní i 10minutový let," vysvětluje šéf leteckého start-upu. Dodává, že celý oblek váží 35 kilogramů. Člověk, jenž se do něj navleče, má k dispozici také displej s rozšířenou realitou, na němž se zobrazuje spotřeba paliva a další ukazatele.

 

Právě se děje

Další zprávy