Výši nájmu umí ověřit umělá inteligence. Pomáhá vracet na zem předražené představy

Ekonomika Ekonomika
8. 8. 2021 10:17
Majitelé, kteří chtějí pronajmout svou nemovitost, volí při stanovení vhodné ceny stále častěji pomoc umělé inteligence. Ukázala to data realitního serveru Bezrealitky.cz, který určuje výši nájmu prostřednictvím tohoto technologického nástroje třikrát více než loni. Firma algoritmus vyvíjí spolu s Fakultou informatiky a statistiky Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE).
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Peter Fabo

Portál Bezrealitky.cz využívá algoritmus umělé inteligence už dva roky, v poslední době o něj ale zájem ze strany pronajímatelů i zájemců o bydlení roste. Například v červnu posloužil pro nacenění nájmu pro více než 7000 domácností. Nástroj může zdarma využít kterýkoliv klient.

"Momentálně se na něj spoléhají vyšší tisícovky lidí měsíčně, teď o prázdninách se možná dostaneme i přes 10 000, protože automatické nacenění začínají využívat třeba studenti vysokých škol. Ti se chtějí seznámit s tím, jak se situace v pronájmech po covidu změnila, vzhledem k tomu, že loni celá řada z nich vůbec nešla do pronajatých bytů a zůstávala doma," uvedl pro on-line deník Aktuálně.cz ředitel společnosti Bezrealitky.cz Hendrik Meyer.

Jiné realitní weby v Česku jsou k užívání umělé inteligence, která by měla místo lidských makléřů stanovit vhodnou výši nájmu, zatím skeptičtí. O skepsi mluví například spoluzakladatel společnosti UlovDomov.cz Martin Březina. Ten se domnívá, že do určení optimální výše nájmu vstupuje tolik faktorů, že umělá inteligence na stávající úrovni není schopná být na českém trhu přesnější než zkušený makléř.

Manažer realitního portálu Sreality.cz Pavel Kolář k tomu doplnil, že správnost odhadu je závislá na množství a kvalitě dat, která mají systémy k dispozici. "I z toho důvodu pak tato řešení poskytují ceny pouze orientační, s velkým cenovým rozptylem," uvedl Kolář.

Podle Meyera z Bezrealitky.cz se však algoritmus těší stále větší oblibě také z důvodu, že měnící se cenové hladiny nemovitostí vedou k tomu, že celá řada bytů přichází do nabídky nadhodnocená. Například v Praze byly podle Meyera nájmy v kategorii velkoprostorových bytů až v pětině případů nad tržními možnostmi a majitelé museli slevovat. Nyní, s opětovným růstem cen, může hrozit zase opačný problém - a to podhodnocení.

Byť je systém umělé inteligence už dva roky v provozu, firma stále pracuje na jeho zdokonalení, a to společně s týmem okolo Pavla Zimmermanna z Fakulty informatiky a statistiky VŠE. 

Úspěšnost kolem 97 procent

V současné době se podle Meyera pohybuje úspěšnost modelu kolem 97 procent. Vysokou přesnost zdůvodňuje i tím, že Bezrealitky.cz pokrývají zhruba pětinu všech nájemních transakcí v Česku, v Praze pak tento portál využívají pro hledání nájemního bydlení nebo naopak podnájemníků dva lidé z pěti. Firma se tak může opřít o velké množství vlastních dat. 

"Jedná se o poměrně složitý prediktivní model, který využívá naše vlastní data z inzerátů, na kterých se učí," dodal Meyer. Model k vyhodnocení používá ještě řadu doprovodných údajů, nikoliv jen cenu a dispozici bytu. Pracuje také s mapovými podklady, na kterých vyhodnocuje kvalitu lokality, služeb nebo dopravní dostupnost, s fotografiemi a klíčovými slovy v inzerátech a podobně.

"Model si samozřejmě musí umět poradit i se změnami na trhu, takže se neustále učí a zpřesňuje. Například rok 2020, kdy se propadaly nájmy v Praze, ale nepřestaly růst v Brně, nám dodal důležitá data o tom, jak se vyvíjí dynamika v jednotlivých regionech," popsal šéf společnosti.

Podle Meyera dokáže být algoritmus i preciznější než lidští makléři. "V průběhu testování jsme samozřejmě chtěli vědět, jak přesný náš algoritmus je. Takže jsme udělali kontrolní vzorek pro nacenění vybraných bytů složený z odhadů jednotlivých realitních expertů. V naprosté většině se názor našeho algoritmu shodoval s jejich, bylo však zajímavé, že u nestandardních inzerátů byl stroj oproti předpokladu úspěšnější," doplnil Meyer.

Video: Touha bydlet ve vlastním je dědictví komunismu. Zdražování je alarmující, říká Niedermayer

Růst inflace mě znepokojuje míň než růst cen nemovitostí. To, že se ceny bytů odtrhly od příjmů lidí, není dobré, míní europoslanec a ekonom. | Video: Martin Veselovský
 

Právě se děje

Další zprávy