Postel, stůl či sporák zdarma. O nábytkovou banku je velký zájem, má ale svá pravidla

Nábytková banka v Praze.
"Je to místo, kde se potkává nabídka nábytku, co ještě může sloužit dál, s poptávkou lidí, kteří nemají možnost koupit si nový nábytek a přitom potřebují postel pro děti, skříň, židle a stůl, kde se mohou najíst," uvedla v polovině ledna radní hlavního města Milena Johnová (Praha Sobě). Přijímá se i nábytek, který vyžaduje drobné opravy.
Darovat nepotřebné kusy vybavení bytu mohou jednotlivci i firmy. O nábytek pak mohou zažádat lidé, kteří jsou ve finančních potížích a kteří mají doporučení odboru sociálních věcí nebo spolupracují se sociální službou. Podle ředitele CSSP Martina Šimáčka je v Praze přes 20 000 osob, které potřebují podporu v podobě příspěvku na bydlení nebo doplatku na bydlení.
"Aktuálně spolupracujeme s jedenácti příjemci. Čtyřem již byl nábytek nastěhován do bytu a sedm klientů se bude zabydlovat tento týden," vypočítává pro on-line deník Aktuálně.cz vedoucí banky Tomáš Valenta.
Mezi lidmi, kteří nábytek dostanou, jsou podle Valenty ti bez přístřeší stěhující se do sociálních bytů, matky samoživitelky či mladí, kteří se přesouvají do komunitního bydlení. "Na měsíc únor máme zatím domluvených již 15 návštěv příjemců," pokračuje Valenta s tím, že do e-mailové schránky dorazilo od zájemců už přes 850 zpráv. "Denně se snažíme vyřídit cca 40 telefonátů," doplňuje pro Aktuálně.cz.
Foto: Jakub Plíhal
Jakub Plíhal Pavla Adamcová Jakub Plíhal, Pavla Adamcová
1. 2. 2021 12:24
Nábytková banka v Praze je provozu už přes dva týdny. Lidem, kteří si nemohou dovolit vlastní vybavení domácnosti, nyní nabízí přes 300 kusů nábytku, který je sice použitý, ale funkční. Zájemců, mezi které se řadí třeba matky samoživitelky nebo bezdomovci stěhující se do sociálních bytů, jsou přitom stovky. On-line deník Aktuálně.cz nahlédl dovnitř banky, aby zjistil, o co je největší zájem.
 

Právě se děje

Další zprávy