Na konci roku vyprší platnost tisíců "řidičáků" na lodě. Kdo ho neobnoví, musí skládat zkoušky znovu

ČTK ČTK
29. 3. 2016 14:36
Na konci roku vyprší platnost starších průkazů způsobilosti pro řízení a obsluhu lodí. První etapa se týká více než 3600 oprávnění pro řízení velkých plavidel vydaných do 30. dubna 2004 a průkazů pro řízení malých a rekreačních plavidel vydaných před koncem roku 1984. Celkem má být v ČR do roku 2020 vyměněno bezmála 70 000 průkazů k řízení plavidla nebo průkazů posádek. Platnost jednotlivých dokladů vyprší vždy na konci roku.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ZZS Středočeského kraje

Praha - Na konci roku vyprší platnost starších průkazů způsobilosti pro řízení a obsluhu lodí. Jejich majitelé tak musí do tohoto data požádat o výměnu průkazu. Pokud tak neučiní včas, budou muset opět skládat zkoušky, uvedlo dnes v tiskové zprávě ministerstvo dopravy.

První etapa se týká více než 3600 oprávnění pro řízení velkých plavidel vydaných do 30. dubna 2004 a průkazů pro řízení malých a rekreačních plavidel vydaných před koncem roku 1984.

Výměna průkazů vyplývá z požadavků evropské směrnice, podle níž musel být už v loňském roce upraven zákon o vnitrozemské plavbě. Došlo k jasnému vymezení, kdo je vůdce plavidla a jaké podmínky musí splňovat v každé kategorii, uvedlo ministerstvo.

Úřad zároveň upozornil, že od začátku loňského roku bylo těchto průkazů vyměněno pouze zhruba 5000. Úřad proto apeloval na držitele průkazů, aby výměnu neodkládali na poslední chvíli.

Celkem má být v ČR do roku 2020 vyměněno bezmála 70 000 průkazů k řízení plavidla nebo průkazů posádek. Platnost jednotlivých dokladů vyprší vždy na konci roku.

 

Právě se děje

Další zprávy