Na burzu chce i část Křetínského EPH, nabídne teplárny a slovenské plynovody

Petr Lukáč Petr Lukáč
Aktualizováno 12. 4. 2016 9:21
Část majetku zahrnující infrastrukturu chce Energetický a průmyslový holding prodat na londýnské a pražské burze. K prodeji regulované části byznysu EPH by mělo dojít již v průběhu druhého čtvrtletí letošního roku. EPH si ale i ve veřejně obchodované společnosti ponechá majoritu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Energetický a průmyslový holding (EPH) oznámil, že část firmy nabídne na pražské a londýnské burze. Jednat by se mělo o minoritní podíl v dceřiné společnosti EP Infrastructure (EPIF), do které EPH patřící miliardářům Danielu Křetínskému a Patriku Tkáčovi vyčlenil své infrastrukturní projekty.

Souběžně s oznámením záměru vstoupit na burzu vedení EPH zveřejnilo kombinované výsledky EP Infrastructure za poslední tři roky. V loňském roce byly tržby skupiny 1,7 miliardy eur (téměř 46 miliard korun) a čistý zisk 623 milionů eur (téměř 17 miliard korun).

Současně se investoři dozvěděli výši dluhů připadající na EPIF. Jde o částku 1,6 miliardy eur (v přepočtu zhruba 43 miliard korun). Celkový dluh EPH se podle údajů z loňského podzimu pohyboval kolem 140 miliard korun.

Součástí skupiny EPIF je například společnost Eustream působící jako jediný provozovatel přepravní plynárenské soustavy ve Slovenské republice. Z českých aktiv spadá do EPIF teplárenství včetně největšího zdroje EPH Elektrárny Opatovice.

V Česku je EPH největším dodavatelem tepla vůbec.

"Jako zakladatel EPIF si kladu za cíl zajistit atraktivní a udržitelné výplaty dividend pro všechny naše akcionáře na základě vysoce kvalitních aktiv a rostoucích ekonomik v regionu,“ uvedl Křetínský v úterý ráno zveřejněném oznámení pro investory.

Křetínský o plánovaném vyčlenění majetku jako Eustream hovořil již dříve. V únoru to potvrdil i pro slovenský týdeník Trend. Tehdy hovořil o tom, že třicetiprocentní podíl nabídne buď investorovi, nebo jej upíše na burze.

Prodej části firmy přes burzu je součástí záměru získat finance pro další rozvoj. Vzhledem k velkému investičnímu apetitu totiž zadlužení masivně expandující firmy vzrostlo a získání dalších finančních prostředků prostřednictvím dluhopisů, jejichž hodnota klesla, se tím pro holding prodražilo.

EPH navíc s expanzí nekončí. Podle zdrojů agentury Reuters se se EPH koupí hnědohuhelné elektrárny a doly švédského Vattenfallu ve východním Německu. Oznámení o podepsání kontraktu může být zveřejněno již v následujících dnech.

V pondělí oznámila svůj záměr vstoupit na pražskou burzu česká GE Money Bank, která tak chce najít nového vlastníka. Prodej GE Money bude jednou z největších primárních emisí na pražské burze v historii.

 

Právě se děje

Další zprávy