Rekord na pražské burze. Američané nabídnou GE Money Bank, předtím ji přejmenují

Luděk Vainert
Aktualizováno 11. 4. 2016 15:52
Snaha amerického vlastníka souvisí se záměrem prodat banku do dvou let a zaměřit se na průmyslovou činnost. GE Money Bank je v Česku šestou největší bankou, která má milion klientů. Prodej GE Money bude jednou z největších primárních emisí na pražské burze v historii. Analytici dříve uvedli, že cena této středně velké banky by se mohla pohybovat od 25 do 90 miliard korun.
Foto: Jan Langer

Praha - Majitel banky GE Money prodá svou českou banku s jednou z největších distribučních sítí přes burzu. Společnost to v pondělí ráno oznámila v tiskové zprávě. Na burzu půjde většina akcií, které drží. Nebudou přitom nabízeny žádné nově vydané akcie.

GE hledá pro svou českou banku kupce už několik let bezúspěšně, prodej přes burzu byl dosud považován za záložní variantu.

S akciemi současné GE Money by se na pražské burze mělo obchodovat do konce června, řekl generální ředitel banky Tomáš Spurný v rozhovoru pro Hospodářské noviny.

Jedna z pěti největších českých bank, která má více než milion klientů, se přitom ještě před vstupem na burzu přejmenuje, prohlásil Spurný, který již nepředpokládá, že by došlo k přímému prodeji banky. To přitom bylo několik let řešením, které majitel preferoval.

Prodej GE Money bude jednou z největších primárních emisí na pražské burze v historii. Celková hodnota banky se bude pohybovat v desítkách miliard korun. Investoři dostanou vůbec poprvé od kuponové privatizace možnost kupovat akcie českého bankovního ústavu přímo od majitele. Jediný dřívější pokus uvést na pražský parket akcie velké české banky belgický majitel ČSOB v poslední fázi odvolal.

Vedení burzy plán GE nadšeně vítá. "Těší mne, že se tímto oznámením stává IPO (primární úpis akcií, pozn. red) pro vlastníka preferovanou variantou, a že Burza cenných papírů Praha je pro emitenta preferovaným trhem. GE Money Bank má všechny předpoklady pro to vzbudit mezi investory zájem. Na našem trhu by patřila mezi největších emise, a zcela jistě by se tak kvalifikovala nejen do indexu PX, ale rovněž i do mezinárodních indexů, což by pozitivně ovlivnilo jak likviditu samotné emise, tak i likviditu celého českého kapitálového trhu,“ říká Petr Koblic, generální ředitel Burzy cenných papírů Praha a CEE Stock Exchange.

Součást strategie

Prezident a generální ředitel GE Capital International Richard A. Laxer investory ujišťuje, že dosavadní stoprocentní akcionář bude s bankou i nadále spolupracovat.

"IPO společnosti GE Money Bank prostřednictvím nabídky jejích akcií institucionálním investorům bude dalším milníkem na cestě k dosažení plánů GE na omezení portfolia jejích aktiv ve finančním segmentu. GE Capital bude s bankou i nadále spolupracovat tak, aby zajistila hladký přechod k její nezávislosti."

Generální ředitel GE Money Bank Tomáš Spurný, který banku vede od loňského podzimu, vstup na burzu označuje za "velmi zásadní moment", k němuž dochází v době, kdy společnost vstupuje do další fáze růstu.

Prodej české banky je součástí strategie skupiny General Electric, která už v loni v dubnu ohlásila, že chce prodat své aktivity ve finančním sektoru a více se zaměřit na průmyslové podnikání. V minulosti GE prodala například svou švýcarskou banku, přičemž prodej proběhl přes burzu.

Celá skupina GE Money za rok 2015 v Česku vytvořila zisk 4,5 miliardy korun.

Rozhovor s šéfem GE Money Bank a další podrobnosti čtěte na sesterském webu iHNed.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy