MSD: Státní zástupkyně uvolnila dvě miliardy korun

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
28. 1. 2014 9:59
Zkrachovalá záložna má zpátky na účtech přes dvě miliardy korun
Foto: MSD

Praha - Zkrachovalé Metropolitní spořitelní družstvo (MSD) má zpátky na účtech přes dvě miliardy korun, které mělo zablokované. Vrchní státní zastupitelství v Praze (VSZ) mu v pondělí na účet zaslalo 2,1 miliardy korun, sdělila serveru iHNed.cz státní zástupkyně Daniela Smetanová.

Státní zastupitelství loni v květnu zablokovalo na účtech záložny a dalších subjektů s ní spojených zhruba 2,6 miliardy korun kvůli podezření, že mohou pocházet z trestné činnosti. Zbylé peníze VSZ nadále drží.

"Ano, je to pravda, čekala jsem na rozhodnutí Vrchního soudu v Praze. Jde pouze o účty MSD a prostředky ve výši přibližně 2,1 miliardy korun," potvrdila informaci pro server iHNed.cz Smetanová.

Konkurzní správce Ivo Hala tak nyní může s penězi záložny nakládat. "Oslovil jsem sedm bank, aby mi předložily nabídky, jaké úrokové podmínky mi budou ochotny nabídnout, pokud bych tyto peníze u nich uložil," cituje iHNed.cz Halu. S těmito nabídkami pak chce jít za Fondem pojištění vkladů, který má rozhodující slovo o tom, jak se s majetkem záložny naloží.

Fond pojištění vkladů je od pondělí největším věřitelem kampeličky, jelikož za první den vyplatil pojištěným klientům přes pobočky České spořitelny 4,5 miliardy korun. Celkem má 13 600 klientům vyplatit přes 12 miliard korun.

Naprostou většinu majetku tvoří úvěry, které záložna poskytla. Podle aktuálních údajů více než 90 procent těchto pohledávek není v současné době spláceno.

Metropolitní spořitelní družstvo poslal do konkurzu loni 23. prosince na návrh vedení záložny Městský soud v Praze. Česká národní banka odňala družstvu povolení působit jako družstevní záložna o týden dřív.

 

Právě se děje

Další zprávy