MPSV chce nový systém výplaty penzí. Vyjít by měl na 300 milionů korun

ČTK ČTK
2. 2. 2017 16:39
Ministerstvo práce a sociálních věcí chystá tendr na nový informační systém výplaty důchodů. Česká správa sociálního zabezpečení by ho měla začít používat od roku 2020. Pracovníci v pobočkách správy nyní jen evidují žádosti klientů, zpracovává je centrála. S novým systémem by se záležitosti vyřizovaly na místě. Proces by se tak zrychlil, žadatelé by navíc nemuseli díky propojení systémů poskytovat tolik údajů a s formuláři obcházet několik úřadů.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: ČTK

Praha – Ministerstvo práce se chystá v létě vyhlásit další velký tendr na nový informační systém, a to na vyplácení důchodů. Podle plánů by měl vyjít zhruba na 300 milionů korun a Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) by ho měla používat od roku 2020. Informoval o tom náměstek ministryně práce Robert Baxa. ČSSZ vyplácí 2,88 milionu starobních, invalidních a pozůstalostních penzí, ale také nemocenskou a mateřskou. Přes úřad ročně proteče několik stovek miliard korun. Na starosti má i lékařskou posudkovou službu.

ČSSZ spadá pod ministerstvo práce. Nynější systém a programy, které používá, jsou podle Baxy staré 20 či 30 let. Úřad měl původně v plánu aplikace jen modernizovat. Vedení ministerstva rozhodlo o úplně nové variantě, která by doplnila jeho další systémy, které teď pořizuje.

"Vycházíme z toho, že část těch řešení už máme. Bude to další pilíř (důchodový systém). Původně měla Česká správa sociálního zabezpečení představu, že obnova systému a modernizace bude stát kolem 800 milionů korun. Očekáváme, že když to zahrneme do naší architektury (resortního informačního systému), cena bude kolem 300 milionů korun," řekl Baxa.

Podle něj bude zakázka podobná systému pro vyplácení dávek či pro agendu zaměstnanosti. Tendry na ně ministerstvo vyhlašovalo v roce 2014. Odhadovaná cena systému pro agendu zaměstnanosti byla 286 milionů korun a systému dávek 616 milionů. Provozní integrační prostředí mělo vyjít na 289 milionů, integrovaná data na 291 milionů. Nový propojený systém měl plně fungovat od letošního ledna. Termín se ale kvůli průtahům odsunul, a to nejspíš o dva roky. Aby ministerstvo do té doby zajistilo správné vyplácení dávek, uzavřelo další smlouvu s nynějším dodavatelem OKsystemem za zhruba miliardu korun.

Nyní resort shromažďuje požadavky pro zadávací dokumentaci k novému informačnímu systému penzí. Výběrové řízení se chystá vyhlásit po pololetí. Baxa předpokládá, že by se smlouva s vítězem mohla uzavřít v polovině příštího roku. Dodavatel by měl rok a půl na vytvoření a odzkoušení systému, který by začal plně fungovat v roce 2020.

Pracovníci v pobočkách správy nyní jen evidují žádosti klientů, zpracovává je centrála. S novým systémem by se záležitosti vyřizovaly na místě. Proces by se tak zrychlil, žadatelé by navíc nemuseli díky propojení systémů poskytovat tolik údajů a s formuláři obcházet několik úřadů. Rozvíjet se podle Baxy bude elektronická komunikace a portál, na němž se lidé dostanou ke svým údajům o odvodech, penzích či nemocenské.

Přes ČSSZ protečou ročně stovky miliard korun. Loni do konce září úřad na sociální zabezpečení vybral 297,8 miliardy korun z odvodů. Vyplatil zhruba 311 miliard, z toho 291,3 miliardy putovalo do důchodů. Na konci loňského září správa posílala 2,39 milionu starobních, 427 400 invalidních a 64 tisíc pozůstalostních penzí. Na nemocenském pojištění lidé v loňských prvních třech čtvrtletích odvedli 21,5 miliardy, zatímco výdaje na nemocenskou, ošetřovné a mateřské dosáhly 19,7 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy