Miliardáři Bakala s Kadasem končí v OKD, novým vlastníkem NWR je britská investiční skupina

Petr Lukáč ČTK Petr Lukáč, ČTK
Aktualizováno 24. 2. 2016 13:20
Po jedenácti letech odcházejí z těžební společnosti NWR Zdeněk Bakala a Peter Kadas. Firma, jejímž hlavním aktivem je producent černého uhlí OKD, v době hlubokého poklesu cen komodit bojuje o přežití. Hodnota akcií NWR se za pět let propadla z téměř 290 korun na osm haléřů. Novým vlastníkem těžební společnosti se stala skupina Ad Hoc Group (AHG), která sdružuje tři britské investiční společnosti.
Zdeněk Bakala
Zdeněk Bakala | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Miliardáři Zdeněk Bakala a Peter Kadas se rozhodli odejít z firmy NWR. Společnost, jejímž hlavním majetkem jsou černouhelné doly OKD, Bakala s Kadasem opouští po více než jedenácti letech. Novým vlastníkem NWR se stala skupina Ad Hoc Group (AHG), která sdružuje tři britské investiční společnosti. Má 60 procent hlasovacích práv.

AHG uvedla, že nadále hodlá podporovat OKD a spolupracovat s vládou a zainteresovanými stranami na stabilizaci podniku.

Skupina CERCL, která byla dosud většinovým akcionářem NWR a v níž má polovinu podnikatel Zdeněk Bakala, se rozhodla z uhelné firmy odejít.

"Společnosti CERCL a Asental, které ovládá pan Bakala a společnost BXR, se shodly na vrácení všech akcií NWR a nebudou hrát žádnou roli v restrukturalizaci a záchraně OKD. Tento krok fakticky a oficiálně staví pana Bakalu a BXR mimo NWR a otevírá cestu k restrukturalizaci a obnově OKD společným úsilím AHG a státu," uvedl mluvčí AHG Roman Pařík.

Skupinu, která v ČR působí pod souhrnným názvem AHG, tvoří společnosti Ashmore Investment Management Limited, M&G Investment Management Limited a Gramercy Funds Management LLC.

Ještě před pěti lety se jedna akcie NWR prodávala na Pražské burze za téměř 290 korun. Včera akcie zavírala na osmi halířích za kus. Hlavní roli na problémech firmy, se kterými se potýká již několik let, hrají stále klesající ceny energetického i koksovatelného uhlí.

Firma tak pravděpodobně nebude schopná generovat dostatek hotovosti na další těžbu. Ztrátovost Dolu Paskov a plány na jeho zavření ohlásila NWR již v létě roku 2013. Následně se po jednání s vládou firma zavázala k prodloužení činnosti do konce roku 2017.

Paskov v centru pozornosti

Loni v prosinci nicméně NWR navrhla kvůli klesajícím cenám uhlí uzavření Dolu Paskov už na konci roku 2016. Další variantou měla být buď pomoc státu ve výši čtyř miliard korun, či převod dolu na stát za jednu korunu. Ministři, kteří mají novou dohodu uzavřít, návrhy odmítli.

Odboráři v Paskově, ve kterém pracuje asi 1700 zaměstnanců, kvůli hrozbě zavření včera vyhlásili stávkovou pohotovost.

"Změna akcionářské struktury NWR by mohla přinést naděje v jednání s českou vládou o zachování pracovních míst v dolech OKD," řekl analytik společnosti Colosseum František Bostl. Noví majoritní akcionáři by totiž mohli začít prosazovat více konstruktivní zájmy. Zároveň jde podle něj o jasný důkaz zoufalého stavu společnosti, které bez vládní pomoci pravděpodobně dojde letos hotovost, a tím pádem bude nucena vyhlásit bankrot. "Přesto, že jednání s vládou je klíčové, jde pouze o přechodné řešení, které by oddálilo nevyhnutelný konec společnosti," dodal.

Podle vicepremiéra a ministra financí Andreje Babiše (ANO) vláda počká na návrhy nového vlastníka. "My v této chvíli nebudeme vyjednávat, počkáme si, s čím přijdou. Samozřejmě pro nás je prioritní řešit ta ohrožená pracovní místa našich horníků," komentoval dnes změnu vlastnické struktury NWR Babiš s tím, že schůzku s novými majiteli zatím domluvenou nemá.

Bakala s Kadasem jsou kritizováni například prezidentem Milošem Zemanem za to, že firmu přivedli na pokraj kolapsu. Firmu podle kritiků zatížili dividendami za desítky miliard korun, které si vyplatili, nebo příliš vysokými investicemi do strojů v době vysokých cen uhlí. Tyto stroje dnes často stojí a zatěžují firmu vysokými splátkami.

Firma počítá s dalším poklesem cen uhlí

NWR dnes ráno také zveřejnila výsledky hospodaření za minulý rok. Během něj utržila 630 milionů eur (v přepočtu 17 miliard korun), což je o sedm procent méně než v roce 2014. Její ztráta se zvýšila z předloňských 21 milionů eur na 223 milionů eur (přes šest miliard korun).

Mírně se ovšem zlepšila bedlivě sledovaná situace stavu hotovosti firmy, která musí kvůli podmínkám úvěrové linky zůstat nad 40 miliony eur. Na konci loňského roku měla firma na účtech 85,9 milionu eur.

Podle oznámení NWR nicméně firma očekává, že i v letošním roce budou ceny uhlí dále klesat.

Odchod Bakaly je podle krajských představitelů dobrá zpráva

Představitelé Moravskoslezského kraje vnímají odchod Zdeňka Bakaly ze společnosti New World Resources (NWR) jako dobrou zprávu a šanci pro další jednání státu s firmou o budoucnosti těžby uhlí v kraji.

Předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík řekl, že Bakala místo pomoci firmě prostě utekl. "Jestli tady někdo získal obrovské množství peněz a teď je potřeba pomoci, tak se neutíká a firmě se pomůže, jednoduše řečeno," řekl Pytlík.

Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středuly oznámení o změně akcionářské struktury NWR nemusí znamenat pro OKD vůbec nic. "Byl bych v hodnocení tohoto kroku opatrný. Není totiž jisté, že Bakala z firmy skutečně vycouvá. Pan Bakala by hlavně měl do firmy vrátit miliardy, které z ní vybral," řekl ČTK Středula.

Také podle moravskoslezského hejtmana Miroslava Nováka (ČSSD) se Bakala i ostatní akcionáři, kteří v minulosti formou dividend v hojných letech vytahovali zisky, měli zachovat jako zodpovědní vlastníci a v době krize část prostředků vložit zpět do firmy. "To je samozřejmě princip zodpovědného vlastníka. Ale asi tady nikdo není přesvědčen o tom, že pan Bakala někdy zodpovědným vlastníkem byl," řekl Novák.

Uvedl, že Bakalův odchod možná otevře dveře dalším jednáním mezi státem a společností NWR. "Skutečně osoba pana Bakaly, ale i jeho společníka pana Kadase, byl zásadní problém k tomu, aby se vůbec dalo jednat o jakékoliv pomoci. Čímž neříkám, že po jejich odchodu se ta situace rapidně změní, ale matematickou terminologií je to podmínka nutná, ale nepostačující," řekl hejtman.

Pro karvinského primátora Tomáše Hanzela je Bakalův odchod dobrou zprávou. "Konečně bude jasné, s kým se jedná o útlumu těžby. Doufám, že se i vláda konečně chopí téhle příležitosti a uskuteční se to, po čem my léta voláme," řekl Hanzel. Představitelé kraje chtějí, aby útlum těžby byl řízený a postupný, spojený s rekvalifikacemi a nabídkou nových pracovních míst tak, aby se minimalizovaly sociální problémy.

"Pokud odchod (Bakaly a Kadase) znamená zprůhlednění vlastnické struktury a zefektivnění komunikace s vládou směrem k řešení situace v OKD a dopadům na region, tak je to pro region dobrá zpráva. Stále si však myslím, že by pan Bakala měl nést zodpovědnost za vývoj v OKD," uvedl vládní zmocněnec Jiří Cienciala.

Poznámka: Podnikatel Zdeněk Bakala je majitelem společnosti Economia, která mimo jiné vydává Aktuálně.cz.

 

Právě se děje

Další zprávy