mBank hledá nového majitele. Německá Commerzbank kývla na prodej svého podílu

Ekonomika Ekonomika, Filip Sýkora
27. 9. 2019 10:32
Druhá největší německá banka Commerzbank hodlá prodat svou polskou divizi mBank, která působí také v Česku. Společnost o tom v pátek informovala v rámci prezentace svého nového strategického programu. V polské mBank drží Commerzbank většinový podíl ve výši 69,3 procenta.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: mBank

Zpráva o tom, že Commerzbank prodej své polské dcery zvažuje, se objevila v německém ekonomickém deníku Handelsblatt už minulý týden. Doposud šlo však jen o součást navrhované strategie. Konečné rozhodnutí sice společnost oficiálně oznámila v pátek, už den předtím ale informace o prodeji unikla do zahraničních médií. O schválení plánu informovaly například Wall Street Journal či agentura Reuters.

Prodej je součástí širšího plánu, v jehož rámci má Commerzbank například zavřít pětinu svých poboček či zrušit tisíce pracovních míst. Prodejem podílu v mBank by si mateřská společnost, která v současnosti čelí mimo jiné poklesu ziskovosti, mohla přijít na více než dvě miliardy eur (v přepočtu zhruba 52 miliard korun).

V rámci nové strategie Commerzbank rovněž provede úplné převzetí divize Comdirect, ve které nyní vlastní podíl kolem 82 procent. Následně tuto divizi integruje do svých aktivit.

Polský stát jako zájemce

Rozhodnutí Commerzbank je sice zatím pouze záměr, v polském tisku se však objevily spekulace, že zájem o mBank by mohly mít jednička a trojka polského trhu - PKO Bank Polski a Pekao. mBank má na polském trhu čtvrtý největší podíl.

Tento týden pak polský deník Rzeczpospolita přinesl zprávu, že vyloučena není ani možnost, že by do společnosti vstoupil majetkově polský stát. Ten už vlastní podíl i ve zmíněných bankách PKO Bank Polski a Pekao.

V Česku má mBank, která zde zahájila provoz v roce 2007, přibližně 660 tisíc klientů. Těch se rozhodnutí zatím nedotkne. Předpokládá se, že jednání o novém kupci budou navíc trvat delší dobu. Variantu, že by se nový vlastník rozhodnul českou pobočku dál prodat, v tuto chvíli vyloučit nelze, nejsou pro to však zatím ani žádné indicie.

Loni banka v Česku zvýšila provozní zisk na 446 milionů korun z předloňských 220 milionů korun. Polská divize pak dosáhla tržeb 1,1 miliardy eur (28,5 miliardy korun), zisk před zdaněním pak činil 346 milionů eur.

Vedle Česka a Polska působí mBank také na Slovensku, s částí jejích akcií se obchoduje na varšavské burze. Tržní hodnota podniku se nyní pohybuje kolem 14 miliard zlotých (asi 82,5 miliardy korun). 

 

Právě se děje

Další zprávy