Mapa pokrytí vysokorychlostními sítěmi: Nejlepší má Vodafone

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 9. 12. 2014 16:15
Údaje o pokrytí sítěmi LTE zveřejnil na svých stránkách Český telekomunikační úřad.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha – Největší pokrytí vysokorychlostními sítěmi LTE má Vodafone s téměř 92 procenty populace. Konkurenti zhruba o deset procentních bodů zaostávají. Vyplývá to z mapy pokrytí mobilním internetem, kterou na svých stránkách zveřejnil Český telekomunikační úřad.

Pokud jde o území, pokrývá Vodafone vysokorychlostními sítěmi LTE téměř 76 procent republiky, zatímco T-Mobile 44 procent a O2 42 procent. T-Mobile a O2 budují tyto sítě společně.

Mapa na stránce lte.ctu.cz/pokryti zohledňuje nejen sítě LTE spuštěné na kmitočtech z loňské aukce, ale i na kmitočtových přídělech udělených v dřívější době.

„Mapa pokrytí vychází výhradně z výpočtů na základě podkladových dat od operátorů. Využívá nejpřesnější model šíření signálu typu bod-plocha, který je v rámci Mezinárodní telekomunikační unie (ITU), odborné mezinárodní organizace pod OSN, k dispozici,“ říká mluvčí úřadu Martin Drtina.

Podle operátorů se údaje o pokrytí v mapě od skutečného pokrytí liší. ČTÚ totiž zahrnuje údaje až o vysílačích, které po spuštění prošly zhruba dvouměsíčním testováním. "Výstavba základnových stanic a pokrývání celé republiky vysokorychlostním internetem 4G LTE probíhá v současné chvíli velmi rychle a ČTÚ naše pokrytí na své mapě zobrazuje až s několikatýdenním odstupem," uvedl mluvčí O2 Martin Žabka.

Další rozdíl je podle Martiny Kemrové z T-Mobilu v tom, že ČTÚ sleduje pokrytí uvnitř budov, kdežto operátoři uvádí jen venkovní dostupnost signálu. T-Mobile navíc začal v méně obydlených oblastech a má tak větší podíl pokrytého území než populace. "Pokud jde o samotné LTE, aktuálně pokrýváme 33 procent populace a 41 procent území, na konci letošního roku to bude 51 procent populace a 73 procent území," dodala Kemrová.

Skutečné pokrytí je závislé na podmínkách příjmu a je ovlivněno mnoha vedlejšími faktory, jako jsou například profil terénu mezi vysílačem a přijímačem, materiál stěn, okolní zástavba a vlastnosti přijímací antény mobilu.

Vedle prezentace mapy pokrytí vyvíjí ČTÚ ve spolupráci se sdružením CZ.NIC aplikaci pro individuální měření datových sítí. Spuštění této aplikace pro spotřebitelskou veřejnost úřad předpokládá nejpozději v první polovině příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy