Znárodníme McDonald's, je náš, tvrdí Lukašenko. Totéž chce udělat i s dalšími podniky

Ekonomika ČTK Ekonomika, ČTK
14. 12. 2022 12:53
Běloruský autoritářský vůdce Alexandr Lukašenko označil síť restaurací McDonald's v Bělorusku za "náš podnik". Doporučil znárodnit i další podniky, jejichž zahraniční vlastníci pod vlivem západních sankcí proti Minsku odešli z Běloruska. Upozornil na to opoziční server Zerkalo, který se odvolal na přepis Lukašenkova vystoupení v podání prezidentské kanceláře.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

"Odešli vlastníci, tak sbohem. My vás neznáme, vy nás znát nechcete. Od té chvíle je podnik znárodněn," prohlásil Lukašenko.

"(Pokud jde o) podniky, které založili zahraniční investoři, anebo zprivatizované podniky, které získali zahraniční investoři, již ale odešli - zamávejte jim a pokřižujte se, ale majetek vám zanechali," řekl Lukašenko svým podřízeným.

Jako příklad uvedl fastfoodový řetězec McDonald's. "Fungoval a funguje. Ale už je to náš podnik," prohlásil. "Naši lidé nejsou hloupější. Dokážou housku rozříznout a dát dovnitř list salátu či kus salámu. Přesně tak se stalo. Vše tu zůstalo, nic si neodnesli. Jinak bych stínal hlavy viníků. Nikdo si nic nesmí odnést. To nesmíte dopustit," dodal.

Lukašenko zdůraznil, že hned po odchodu investorů se podnik musí neprodleně znárodnit, bez čekání na další formality a dokumenty. Jako další konkrétní příklad zmínil odchod švédského nábytkového řetězce Ikea.

"Ach, Ikea… Sbohem! Vyrobíme ty stoličky, židle a další věci (…). Na trhu je slušná poptávka, můžeme tyto díly vyrábět v Rusku, Bělorusku a podobně a dodávat je tak, jak jsme byli zvyklí," uvedla hlava státu.

Chutně a tečka

Server připomněl, že restaurace McDonald's v Bělorusku měl minulý měsíc převzít ruský nástupce amerického řetězce Vkusno i točka (Chutně a tečka). Ten už v létě sklidil kritiku ruských zákazníků, když se na sociálních sítích začaly objevovat fotografie plesnivých housek a prošlých omáček, které lidé v tomto řetězci nakoupili. 

Lukašenko ve svém proslovu nicméně prohlásil, že McDonald's by měly nahradit běloruské podniky. Výsledkem je, že od konce listopadu restaurace, spravované firmou KSB Viktori Restorany, fungují bez jakéhokoliv firemního štítu či obchodní značky a logotypu. Nové menu, které fastfoodový řetězec nabízí, navíc u zákazníků budí kritiku, zmiňuje opoziční portál. Místo dřívějších front tak bývá uvnitř spíše prázdno.

Firma KSB Viktori Restorany podle dostupných informací dříve působila jako franšíza McDonald's se 14 restauracemi a pěti kavárnami v Minsku a jednou restaurací ve Vitebsku.

 

Právě se děje

Další zprávy