Plesnivé burgery i prošlé omáčky: Nový ruský "McDonald's" hasí stížnosti zákazníků

Adéla Očenášková Adéla Očenášková
9. 7. 2022 14:53
Ruská náhrada za fastfoodový řetězec McDonald's zatím u zákazníků příliš dobré recenze nesklidila. Na sociálních sítích se objevují fotografie plesnivých housek a prošlých omáček, které lidé v řetězci s rychlým občerstvením zakoupili. Síť restaurací se od června přejmenovala na Vkusno a točka (Chutně a tečka) a změnila majitele poté, co se McDonald's kvůli válce na Ukrajině z Ruska stáhl.

"Hej, vyřešte to tam nějak, není nutné lidi otrávit," vyzývá zaměstnance ruského fastfoodového řetězce jeden z příspěvků, který se objevil na sociální síti Telegram a který zachycuje snímek plesnivé burgerové housky. Příspěvek vyvěsila na internet ruská televizní moderátorka Xenija Sobčaková.

Sobčáková sdílela také fotografii prošlé sýrové omáčky. "Je sice prošlá jen jeden den, ale jde o princip," napsala k tomu. Fotografie se zkaženým jídlem od dalších zákazníků se objevily také na Twitteru, jak informoval server Business Insider.  Deník New York Post doplnil, že někteří strávníci si stěžují také na nedostatek sýru v cheesburgerech. 

Jeden z telegramových účtů se obrátil na vedení řetězce Vkusno a točka s prosbou o komentář. Tiskové oddělení mu odpovědělo, že vyšetřuje, jak se prošlé pečivo mohlo do restaurací dostat. K omáčkám, kterým vypršela doba expirace, uvedlo, že šlo jen o malé množství kusů, které již provozovatel stáhl. 

Ruská náhrada za americký McDonald's se přitom potýká i s dalšími problémy než jen se starými potravinami. Ruský server RBC tento týden s odkazem tiskové oddělení společnosti informoval, že síť restaurací nyní nebude nabízet hranolky. V Rusku se totiž neurodily brambory a kvůli sankcím, které na Moskvu uvalil Západ, je firma nemůže dovézt. Hranolky se mají vrátit do nabídky až letos na podzim.

Generální ředitel přejmenovaného řetězce v Rusku Oleg Parojev přitom minulý měsíc uvedl, že chce, aby hosté nepostřehli rozdíl ani v kvalitě, ani v prostředí v porovnání s pobočkami McDonald's. Ruská obdoba McDonald's se v zemi otevřela v polovině června, avšak pod vedením jiného majitele a s novým názvem.

Zatím nefungují všechny bývalé restaurace McDonald's, ale do konce léta tomu tak má být. Americká společnost tu provozovala 850 poboček, v květnu však oznámila, že se kvůli válce na Ukrajině z Ruska stáhne. Nový majitel si ale může ponechat všech dosavadních 62 tisíc zaměstnanců. 

McDonald's působil v Rusku více než 30 let. První restauraci tu zprovoznil v lednu 1990 v Moskvě. Tehdy byla pokládána za symbol a klíčový okamžik otevírání ekonomiky Sovětského svazu v době, kdy se blížil konec studené války.

 

Právě se děje

Další zprávy