Luční bouda zkouší automatické ubytovávání. Obejde se bez recepce, hostům stačí mobil

ČTK ČTK
Aktualizováno 29. 5. 2020 13:22
Hřebenová Luční bouda v Krkonoších zavádí automatizaci odbavení hotelových hostů. Při ubytování a odjezdu se obejdou bez služby recepčního, postačí jim chytrý telefon. Od září by mělo začít fungovat deset tzv. chytrých pokojů, které současně s přilehlými chodbami procházejí rekonstrukcí za celkem sedm milionů korun. Sdělila to spolumajitelka Luční boudy Klára Sovová.
Spolumajitelka Luční boudy Klára Sovová ukazuje zařízení pro otevření jednoho z chytrých pokojů.
Spolumajitelka Luční boudy Klára Sovová ukazuje zařízení pro otevření jednoho z chytrých pokojů. | Foto: ČTK

V objektu je k dispozici celkem 50 pokojů. Rekonstrukce provoz Luční boudy neovlivní.

Pokoje a dvě chodby, kterých se modernizace týká, jsou v druhém a třetím nadzemním podlaží. Součástí rekonstrukce pokojů, ze kterých je výhled na Sněžku, je přestavba sociálních zařízení. "Koupelny na pokojích budou nově zčásti prosklené, součástí průhledných stěn budou letecké fotografie Krkonoš od fotografa Petra Tomana, které budou tvořit zároveň galerii. Část fotografií chceme představit formou výstavy například ve Vrchlabí nebo v Trutnově," řekla Sovová.

Dvě hotelové chodby dostanou původní vzhled, stavbaři odstranili pozdější přístavby. Během rekonstrukce narazili na betonový prvek, který podle Sovové mohl souviset s plánovanou dostavbou Luční boudy za druhé světové války.

"Myslíme si, že to mělo sloužit pro napojení další části Luční boudy. Objekt měl být dostavěn do půdorysu hákového kříže. Výstavba dalšího křídla se ale nikdy neuskutečnila," uvedla Sovová.

Luční bouda s hotelem a restaurací ve výšce 1410 metrů nad mořem má ubytovací kapacitu asi 140 míst, a to v pokojích různých kategorií. V minulých letech ročně obsloužila asi 300 000 návštěvníků, včetně návštěvníků restaurace a bufetu. Investice do oprav a údržby se ročně pohybují mezi čtyřmi až osmi miliony korun, uvedli zástupci Luční boudy.

Po nedávném znovuotevření restaurace a hotelu je zájem o rezervace ubytování zatím nízký, asi jen 20 procent míst. Návrat na hodnoty před pandemií v brzké době majitelé Luční boudy neočekávají.

Luční bouda je nejstarší boudou v hřebenové části Krkonoš. Její historie sahá do 16. století. V roce 1938 při vyklízení českého pohraničí shořela a v letech 1939 až 1940 byla zrekonstruována a dostavěna do dnešní podoby. Bouda se také pyšní nejvýše položenou restaurací a pivovarem v Česku.

Video: Pokoje zavěšené na stromech. Extravagantní Treehotel je mezi nadšenci architektury pojem

Pokoje zavěšené na stromech. Extravagantní Treehotel je mezi nadšenci architektury pojem | Video: Treehotel
 

Právě se děje

Další zprávy