U nových záloh stačí zaplatit půlku, oznámil ministr. Poté se ale musí úleva doplatit

ČTK ČTK
Aktualizováno 2. 11. 2021 16:50
Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) chce společně s Energetickým regulačním úřadem (ERÚ) snížit zálohy za energie pro klienty v režimu dodavatele poslední instance (DPI), a to v listopadu o 50 procent z původně vyměřené zálohy, v prosinci o 40 procent. V dalších měsících by již lidé platili plnou výši zálohy.
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Shutterstock

Ministerstvo ladí s úřadem a dodavateli poslední instance způsob provedení, definitivně by měl být znám ve středu. Řekl to ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) na tiskové konferenci.

Ve hře je podle Havlíčka memorandum s dodavateli poslední instance. "Což by byla varianta rychlá," řekl Havlíček. Podle něj existuje šance, že se ministerstvo s dodavateli domluví. Šlo by tak o nelegislativní variantu. Druhou možností je snížení záloh na základě vyhlášky, kterou připraví energetický úřad. To by byla ovšem pomalejší a méně vhodná varianta.

Nyní ušetřené peníze budou muset klienti v budoucnu dodavatelům poslední instance doplatit. Jde tedy vlastně o posunutí splatnosti části zálohy. I tak jde podle analytika společnosti ENA Jiřího Gavora o pomoc části klientů.

"U mnohých klientů není ani problém zaplatit celkový účet, u mnohých klientů je hlavním problémem několikanásobné zvýšení nákladů v rámci jednoho měsíce," řekl Gavor. Zastropování záloh dá podle něho klientům patřičný čas rozplánovat si své finanční výdaje.

Vysoké zálohy, které museli lidé zaplatit v říjnu, již podle Havlíčka nejde vyřešit. Není ani možné, aby dodavatelé zpětně platby klientům vrátili. Podle ministra by to způsobilo zmatek. 

Například ČEZ začal v tomto týdnu rozesílat rozpisy záloh pro klienty, kteří jsou u ČEZ v režimu dodavatele poslední instance (DPI). Průměrná výše záloh na nejběžnějších sazbách jako D02 dosahuje 1700 korun měsíčně. Zákazníci přecházející z DPI na fixované produkty ČEZ Prodej mohou za elektřinu ve stejné sazbě ušetřit na zálohách až 400 korun měsíčně. Splatnost záloh společnost zároveň posunula na konec listopadu.

V režimu dodavatele poslední instance skončilo na 900 tisíc bývalých klientů Bohemia Energy, která rozhodnutí o ukončení dodávek elektřiny a plynu oznámila v polovině října. Bohemia Energy byla největším uskupením alternativních dodavatelů energií v Česku. O ukončení činnosti následně informovala také firma A-PLUS Energie obchodní se 150 odběrnými místy a Kolibřík energie s 28 000 klienty.

Ministr Karel Havlíček navíc oznámil, že na společnost Bohemia Energy podal trestní oznámení. Důvodem je podezření ze spáchání trestného činu proti majetku. Nelíbí se mu nabízení služeb v době ukončování činnosti, účelovému převádění majetku mezi společnostmi a snahy o převedení soukromého majetku.

 

Právě se děje

Další zprávy