Lidé chybí, nástupní mzdy však nerostou. Nejlépe přitom nemusí být vždy v Praze

ČTK ČTK
3. 11. 2021 14:46
Ačkoliv ve výrobních podnicích chybí stovky tisíc dělníků a řemeslníků, růstu nástupních mezd se v tomto roce nedočkali. Polepšili si především pracovníci na odborných pozicích, a to nejčastěji o jednotky procent. Ukazuje to průzkum mezd od personální agentury Grafton Recruitment.
Foto: Isifa/Thinkstock

Ten se uskutečnil ve třetím čtvrtletí 2021. Prezentovaná data vycházejí zejména z nástupních mezd uchazečů, kterým Grafton zprostředkovala zaměstnání, a dále z poptávek firem o vyhledání zaměstnanců.

Na mzdu 100 000 Kč a více tisíc hrubého měsíčně dosáhnou zaměstnanci na necelé pětině pozic. Nejvyšší zaznamenanou mzdou ve výrobě je ředitel výrobního závodu, který si v Praze, na Liberecku a Královéhradecku přijde až na 200 000 Kč. Nejméně si naopak vydělá výrobní dělník, jehož nástupní mzda v Moravskoslezském kraji a na Ústecku může začínat na 20 000 Kč.

"K navyšování mezd ve výrobě docházelo prakticky jen u odborných pozic, a to zejména ve Středočeském, Jihomoravském a Moravskoslezském kraji. Největší nárůsty jsme zaznamenali na Olomoucku, kde silně roste konkurence. U nekvalifikovaných pozic zůstávala mzda spíše neměnná,“ komentoval data ředitel Grafton Recruitment a GI Group Martin Malo.

Situaci přitom neovlivnil ani obří nedostatek pracovníků způsobený mimo jiné odlivem zahraničních pracovníků.

I když Praha ve většině oborů platí za region s nejvyššími mzdami, ve výrobě to není tak jednoznačné. Například mzda projektového manažera v Praze začíná na 50 000 Kč, v Jihočeském, Plzeňském, Libereckém, Královéhradeckém a Pardubickém kraji ale až na 55 000 Kč.

Mezi další pozice, které mohou mít v regionech vyšší nástupní mzdu, patří například obchodně technický zástupce, zkušený inženýr kvality, specialista údržby, inženýr nebo vedoucí výroby.

"Výroba je také oborem, kde nejsou v případě mezd patrné velké regionální rozdíly. Běžná mzda ve výrobním sektoru se tak například v Praze pohybuje mezi 40 až 65 000 Kč, v Jihomoravském kraji mezi 35 až 60 000 Kč a v Moravskoslezském kraji 35 až 55 000 Kč,“ uvedl Malo.

Na nejvyšší mzdu dosáhne výrobní dělník v Praze, kde si měsíčně přijde až na 35 000 korun. Nejnižší mzdy průzkum zaznamenal v Moravskoslezském kraji. Další v pořadí jsou kraje Ústecký, Olomoucký a Zlínský.

"Výroba není jen o nekvalifikovaných dělnících se mzdou pod 30 000 Kč, ale i o kvalifikovaných pozicích, které dosáhnou na šesticifernou mzdu,“ upozornil Malo. Tuto sumu vydělá například vedoucí závodu, vedoucí konstrukce nebo technický ředitel a v Praze i manažer kvality.

Největší zájem mají firmy o kvalifikované i nekvalifikované uchazeče do výroby a do konstrukčních týmů. Stejně jako v předchozích letech chybí i letos nejvíce pracovníci elektra, svářeči, zámečníci, brusiči, konstruktéři nebo zkušení operátoři a technologové ve výrobě. Dlouhodobý nedostatek těchto zaměstnanců ještě umocnil odliv zahraničních pracovníků v loňském roce.

 

Právě se děje

Další zprávy