Přehledně: Jak získat od státu mimořádnou dávku na energie za mírnějších podmínek

Kateřina Hovorková ČTK Kateřina Hovorková, ČTK
Aktualizováno 10. 11. 2021 12:38
Lidé, kteří přejdou do konce roku od dodavatele poslední instance k běžnému, budou moci na zaplacení vysokých úhrad za energie využít upravenou dávku mimořádné okamžité pomoci. Podmínky jejího přidělení se pro tyto případy zmírní, schválila to vláda. Jakou další pomoc od státu je možné využít?
Ilustrační snímek
Ilustrační snímek | Foto: Shutterstock

Mimořádná okamžitá pomoc na mimořádné ceny za energie bude časově limitovaná. Poskytnutá bude, pokud žadatelé do konce tohoto roku přejdou od dodavatele poslední instance (DPI) k novému dodavateli.

"Ve chvíli, kdy opustí režim DPI, musí mu být neprodleně vystaveno vyúčtování a potom přichází na řadu Mimořádná okamžitá pomoc - Vyúčtování DPI. Tato dávka pomůže s nedoplatkem na vyúčtování, pokud bude mít domácnost potíže s jeho uhrazením z vlastních zdrojů. Na rozdíl od běžné dávky okamžité pomoci nastavuje mírnější podmínky například s ohledem na úspory žadatele," uvedlo ministerstvo práce v tiskové zprávě. 

Na uhrazení faktury dostanou lidé peníze pokud nebudou mít úspory vyšší než dvojnásobek životního minima své domácnosti a k tomu dvojnásobek nákladů na bydlení. "Bude to hranice, ke které nebudeme k majetku přihlížet," řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Je také možné požádat o klasickou mimořádnou okamžitou pomoc, podle běžných pravidel. Je určena těm, kteří zaplatili zálohy, ocitli se kvůli tomu v hmotné nouzi a nemají peníze na základní životní potřeby.

"Tady jsme schopni pomoci zejména s výdajem, na který již nezbylo, například s doplacením nájmu, případně s pořízením nového zimního oblečení. U této pomoci se už příjem a majetek ale bude posuzovat podle běžných pravidel. Peníze mohou žadatelé dostat do několika desítek minut, uvedla šéfka resortu,“ říká ministryně Maláčová. 

Po skončení společnosti Bohemia Energy muselo 900 tisíc odběratelů přejít k dodavatelům poslední instance. Zálohy se jim násobně zvedly. Stejně jsou na tom i klienti dalších firem, které s dodávkami skončily. 

Kromě upravené okamžité pomoci označené jako „MOP - vyúčtování DPI“ připravuje ministerstvo také návrh, jak bude možné reagovat na skokový nárůst cen energií prostřednictvím dávek na bydlení.

"Stále však čekáme na data od ministerstva průmyslu a obchodu, abychom věděli, jaký je předpoklad trvalých cen energií na příští rok. Musíme najít řešení, které podpoří i příští vláda. Je to aktuálně jediná možná plošná pomoc lidem prostřednictvím dávek, přičemž se na ní musí podílet i můj nástupce," uzavřela Jana Maláčová.

V současnosti je příspěvek na bydlení koncipován tak, aby domácnosti žijící v nájemním bydlení nebo ve vlastním bydlení neplatily za náklady spojené s bydlením, tedy za energie, služby, nájem, více než 30 procent, v Praze pak 35 procent rozhodného příjmu domácnosti. Strop pro náklady domácnosti je daný normativními náklady na bydlení, které se liší podle velikosti rodiny a velikosti obce. 

Existuje ještě další dávka na bydlení, takzvaný doplatek na bydlení ze systému pomoci v hmotné nouzi. Ten reaguje u osob v hmotné nouzi na zvýšení cen energií bezprostředně. 

 

Právě se děje

Další zprávy