Aplikace pozná účinek antibiotik. Projekt Lékařů bez hranic má pomoci chudým státům

Ekonomika Ekonomika - za podpory: logo google.org
30. 11. 2022 14:01
Odolnost bakterií vůči antibiotikům způsobila v roce 2019 celosvětově téměř 1,3 milionu úmrtí a experti ji označují za rostoucí hrozbu. Nebezpečí představuje pro vyspělé i rozvojové státy. V zemích třetího světa ale může doktorům pomoci aplikace Antibiogo, vyvinutá organizací Lékaři bez hranic. Aplikace, která získala grant od platformy Google.org, umí určit citlivost bakterií na daná antibiotika.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Nadměrné užívání antibiotik v populaci vede k tomu, že na některé odolné bakterie přestávají fungovat. Odborníci odhadují, že šíření antimikrobiální rezistence způsobí do roku 2050 až 10 milionů úmrtí ročně a v příštích 50 letech se stane hlavní příčinou úmrtí na celém světě.

Rozpoznat odolnost bakterie na určité antibiotikum je o to těžší pro lékaře v rozvojových státech, které běžně nedisponují testy citlivosti na antibiotika - tedy takzvanými antibiogramy. Jde o testy, které pro pacienta umožní vybrat nejvhodnější antibiotika.

Primárně pro chudé státy má proto sloužit aplikace Antibiogo, kterou vyvinuli odborníci z neziskové organizace Lékaři bez hranic. Jde o první mobilní aplikaci na bázi umělé inteligence pro testování rezistence na antibiotika, která získala certifikaci jako zdravotnický prostředek. Vývojáři aplikaci navrhli tak, aby pomáhala předepisovat správná antibiotika statisícům lidí po celém světě.

Lékařům bez hranic se pro rozvoj aplikace v roce 2019 podařilo získat podporu v rámci grantové výzvy Google.org Impact Challenge pro region střední a východní Evropy. Google.org, filantropická odnož této technologické firmy, podpořila projekt téměř 32 miliony korun a zahrnula jej do programu Google.org Fellowship. Díky tomu na vývoji aplikace pro Lékaře bez hranic pracovaly dva týmy softwarových inženýrů z Googlu vždy na šest měsíců pro bono.

"Pracovat pro projekt, který může zachraňovat životy, pro mě bylo velmi napínavé," popisuje český softwarový inženýr z Googlu Jakub Adámek, který s vývojem aplikace pomáhal. 

Aplikace založená na umělé inteligenci byla vytvořena tak, aby fungovala i offline. Vyžaduje tak pouze přístup k chytrému telefonu.

"Týmový duch a naše produktivita byly výjimečné, i když jsme pracovali uprostřed pandemie koronaviru a nikdy se osobně nesetkali," doplňuje Mary Koliadenko, softwarová inženýrka, která se rovněž účastnila programu Google.org Fellowship.

Volně dostupná pro všechny

Aplikace má najít uživatele hlavně mezi lékaři ze zemí třetího světa. Po získání poslední certifikace plánované na rok 2023 má být volně dostupná všem zdravotníkům v rozvojových zemích. 

"Díky aplikaci Antibiogo bude moct každý technik v rozvojové zemi přečíst a interpretovat antibiogram rovnou na svém telefonu a bude vědět, vůči jakým látkám je bakterie zodpovědná za infekci pacienta rezistentní," vysvětluje pro web Lékaři bez hranic doktorka Nada Malou, vedoucí programu pro vývoj této aplikace.

Aplikaci označuje za nový diagnostický nástroj, který pomůže zpřístupnit vysoce kvalitní bakteriologické testy, aniž by byla nutná přítomnost mikrobiologa.

Podle Malou je aplikace Antibiogo inovativní také v tom, že odpovídá potřebám zemí s omezenými prostředky. "Na vývoji spolupracovali uživatelé žijící v rozvojových zemích, kteří také poskytli data, s nimiž pracují, a aplikace se testovala přímo na pacientech, kteří z ní budou mít největší užitek," dodává lékařka.

Program Google.org Impact Challenge momentálně běží také v Česku, zaměřuje se na podporu projektů, které pomáhají řešit digitální inkluzi a vzdělávání v oblasti digitálních dovedností. V příštích dvou letech rozdělí neziskovým organizacím a sociálním podnikům v přepočtu 81 milionů korun, některým poskytne i své experty. Organizace se mohou hlásit až do 20. ledna 2023.

 

Právě se děje

Další zprávy