"Právníci specializující se na insolvenční právo nám doporučili využít takzvané ‘covidové‘ moratorium před započetím insolvenčního řízení. Tím získáváme čas potřebný pro jednání s věřiteli a vypracování návrhu na reorganizační plán," sdělil ve čtvrtek druhý spolumajitel Ambiente Daniel Kronďák.
Podnik podle Kronďáka v minulých týdnech jednal s Národní galerií o podmínkách nájmu a s bankou o odložení splátek úvěru. Kuchyň sídlí v Salmovském paláci, která patří právě státní Národní galerii.
Podnik od pondělí obnoví provoz pivní terasy, později - v návaznosti na uvolnění restrikcí - i samotnou restauraci, doufají její majitelé.
"Jsme rádi, že se naskytla tahle možnost, umožňuje nám po uvolnění restrikcí otevřít terasu s výčepem a připravit změny původního konceptu, který na Hrad přiláká Pražany i české turisty a uživí se," doplnil Karpíšek, který ještě v dubnu mluvil o tom, že konec podniku je definitivní.
Gastronomická síť Ambiente založila Kuchyň v roce 2018 jako podnik, který se bude specializovat na tradiční česká jídla. Závislá byla především na turistech ze zahraničí, i tím Karpíšek odůvodňoval v dubnu avizovaný konec restaurace.
Druhý spoluvlastník Kuchyně Filip Šimoník ale vzbudil rozruch svým textem, ve kterém viděl důvod neúspěchu jinde - v aroganci a nezvládnutém ekonomickém modelu fungování.