Dukovany zanedbávaly kontroly bezpečnosti. Lemplovství, nebo pokyn, řekla Drábová

ČTK ČTK
15. 11. 2015 17:13
Jaderná elektrárna Dukovany řeší problém s bezpečnostními kontrolami. Ty byly možná záměrně zanedbány, aby se zkrátila doba odstávky. V pondělním vydání časopisu Respekt to uvedla předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Chyby se našly ve snímcích potrubí, ale bezpečnost elektrárny podle ní přímo neohrožují.
Jaderná elektrárna Dukovany
Jaderná elektrárna Dukovany | Foto: Karel Toman

Dukovany - V Jaderné elektrárně Dukovany byly možná záměrně zanedbány kontroly bezpečnosti. V pondělním vydání časopisu Respekt to uvedla předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová.

Chyby se našly ve snímcích potrubí, ale bezpečnost podle Drábové přímo neohrožují. Podle firmy ČEZ, která elektrárnu spravuje, šlo o pochybení jednotlivců. Drábová nevyloučila trestní oznámení.

SÚJB již dříve oznámil, že byly u potrubí zjištěny nekvalitní rentgenové snímky, které mají odhalit případné netěsnosti. Úřad sdělil, že chyby byly v jaderné i nejaderné části elektrárny, hlavně u tenčích trubek sloužících k měření, ale netýkají se nejdůležitějších částí elektrárny, třeba tlakové nádoby reaktoru.

Podle Respektu byly snímky trubek rozmazané, někdy byl místo potřebných tří různých snímků jednoho svaru jen okopírován stejný snímek a některé svary hrozící netěsností byly označeny jako bezchybné.

Ať je odstávka co nejkratší

"Teď je otázka, jestli šlo jen o lemplovství firmy Tediko, která snímky dělala, anebo jestli dostali pokyn, ať je odstávka bloku co nejkratší, protože to stojí hodně peněz - a udělají si to, jak chtějí," řekla Drábová Respektu. Firma Tediko, která kontroly pro ČEZ prováděla, se k chybám nevyjádřila.

Šéfka SÚJB kritizovala podle Respektu systém, kdy si ČEZ najímá různé externí firmy a dává se důraz na snižování nákladů. Drábová nevyloučila, že kvůli chybám v prověrkách padne trestní oznámení. Ředitel ČEZ Daniel Beneš časopisu řekl, že v systému kontrol a najímání externích společností chybu nevidí. "Spíše selhali konkrétní jedinci v technické bezpečnosti. Vyvodíme z toho, co se stalo, odpovědnost vůči konkrétním osobám," uvedl.

Kvůli kontrolám stovek svarů stojí tři ze čtyř bloků Dukovan. Dodávky energie proto klesly na čtvrtinu. Elektřina vyrobená v Dukovanech přitom každoročně při plném provozu pokrývá zhruba pětinu spotřeby celé republiky. ČEZ kvůli problémům v Dukovanech i odstávce v Jaderné elektrárně Temelín snížil celoroční výhled výroby elektřiny. Firma také v oznámení výsledků za tři čtvrtletí snížila oproti pololetí o čtyři miliardy na 64 miliard Kč svůj celoroční cíl provozního zisku.

 

Právě se děje

Další zprávy