Klienti zkrachovalé kampeličky vybrali už 96 % vkladů

ČTK ČTK
27. 2. 2014 15:20
Naprostá většina klientů si peníze vybrala už během prvního týdne.
Foto: Jan Langer

Praha - Fond pojištění vkladů vyplatil za měsíc klientům zkrachovalého Metropolitního spořitelního družstva (MSD) náhrady za 11,510 miliardy Kč, tedy 96 procent. Pojištěné vklady z MSD si prostřednictvím České spořitelny vyzvedlo 90 procent střadatelů. Fond, který přes pobočky spořitelny začal náhrady vyplácet 27. ledna, o tom dnes informoval ČTK.

"Naprostá většina klientů si peníze vybrala už během prvního týdne, kdy jsme výplatu náhrad vkladů zahájili, konkrétně to bylo 9,5 miliardy korun. S přibývajícími dny pak klesalo množství žadatelů a snižovala se i částka jednotlivých výplat, kterou si lidé až na výjimky nechávali bezhotovostně převádět na bankovní účet," uvedla výkonná ředitelka fondu Renáta Kadlecová. Nyní zbývá klientům MSD vyplatit ještě 508,42 milionu Kč.

Množství peněz vydaných v prvních dnech bylo až nečekaně vysoké, nyní ale fond očekává podobný scénář, jaký se opakoval už při předešlých výplatách jiných zkrachovalých finančních institucí. Zbývá totiž vyplatit zejména klienty, jejichž zůstatek na některém z účtů MSD byl maximálně v řádu několika tisíc korun, spíše obvykle však desetikorun až stokorun.

"Máme zkušenost, že pokud nejde o nijak vysoké částky, tito střadatelé o náhradu vkladu žádají teprve ve chvíli, kdy třeba i z jiného důvodu mají cestu do či kolem pobočky vyplácející České spořitelny. Měli jsme ale také klienta MSD, který si krátce po zahájení výplat přišel nechat do pobočky ČS vyplatit jednu korunu, kterou si nechal přeposlat na svůj účet," podotkla Kadlecová.

Čas do 2017

Mezi klienty Metropolitního spořitelního družstva bylo i 112 těch, jejichž úspory v den vyhlášení insolvence přesáhly hranici 2,744 milionu Kč, tedy maximální možnou sumu, na níž se pojištění vkladů vztahuje. Peníze nad tuto částku v celkové výši 80 milionů korun tak musí požadovat prostřednictvím insolvenčního řízení.

Nárok na bezplatnou výplatu náhrady vkladu mělo 13 622 klientů zkrachovalé záložny. Průměrný vklad na jednoho klienta je 888 075 Kč. Fond pojištění vkladů tak prostřednictvím ČS vyplácí více než 12 miliard korun. Jde o druhou největší výplatu náhrad vkladů v historii fondu. Bezplatná výplata náhrad vkladů potrvá po dobu tří let, tedy do 27. ledna 2017.

Na náhradu mají nárok fyzické i právnické osoby, které byly vkladateli k 27. prosinci 2013. Dále mají nárok na výplatu dědicové a jejich právní nástupci. Naopak výplatě nepodléhají členské vklady klientů družstva.

Metropolitní spořitelní družstvo poslal do konkurzu loni 23. prosince na návrh vedení záložny Městský soud v Praze. Česká národní banka odňala družstvu povolení působit jako družstevní záložna asi o týden dřív.

 

Právě se děje

Další zprávy