OKD slibuje havířům, kteří přejdou z Paskova na jiné šachty, až 80 tisíc korun

ČTK ČTK
24. 11. 2016 9:13
Na konci března příštího roku bude těžba uhlí v Dole Paskov definitivně ukončena. Z 1600 lidí, kteří nyní v dole v Paskově pracují, by jich mohlo 500 přejít na jiné šachty OKD v karvinském revíru. Motivací k tomu, aby zaměstnanci přešli na jinou šachtu, je příspěvek ve výši až 80 tisíc korun. Zhruba 300 lidí zůstane i po březnu na Dole Paskov, kde budou pracovat na technické likvidaci dolu, jenž má dvě šachty: Staříč a Chlebovice. Zaměstnanci, kteří neodejdou nebo nepřejdou jinam, pak dostanou k 31. březnu výpovědi s odstupným až do výše sedminásobku platu.
(Ilustrační foto)
(Ilustrační foto) | Foto: Reuters

Ostrava – Až 80 tisíc korun budou moci jako motivační příspěvek získat horníci, kteří se z Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku, v němž se 31. března příštího roku přestane těžit uhlí, rozhodnou přejít na některou ze šachet OKD v karvinské části revíru. Ještě tento měsíc by z dolu mohli také odejít první zaměstnanci, kteří přijmou dohodu o ukončení pracovního poměru, takzvané dobrovolné racio. Informoval o tom předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík.

Podle OKD by z Paskova, kde pracuje asi 1600 kmenových zaměstnanců, mohlo přejít na jiné šachty asi 500 lidí. Uzavření dolu schválil ve středu věřitelský výbor firmy. OKD je od května v úpadku, v srpnu povolili věřitelé jeho reorganizaci.

Se sociálním programem souvisejícím se zavřením Paskova odboráři a vedení firmy seznámili zaměstnance dolu. "Sociální program má několik částí. Při dobrovolném raciu by odešli lidé po dohodě do konce měsíce listopadu. Jsou lidé, kteří už třeba mají jinou práci a chtěli by odejít," řekl Pytlík.

V takovém případě podle něj odcházející zaměstnanci dostanou maximálně trojnásobek platu podle zákoníku práce a jeden násobek vyplývající z kolektivní smlouvy. Průměrná hrubá mzda v OKD loni činila 33 215 korun. "Nikoho nenutíme. Jestli chceš odejít, můžeš odejít," řekl Pytlík. Mluvčí OKD Ivo Čelechovský ve středu řekl, že se očekává, že dobrovolný odchod zvolí asi 150 lidí.

"Potom je tu motivační program. To znamená, že když zaměstnanci přejdou na karvinskou část, tak budou finančně motivováni. Je to rozprostřeno do několika částí, při podpisu, po odchodu v dubnu a ještě pak v listopadu, a je to ve výši až 80 tisíc," řekl Pytlík. Na jiné šachty chce firma převést co nejvíce lidí.

Zhruba 300 lidí zůstane i po březnu na Dole Paskov, kde budou pracovat na technické likvidaci dolu, jenž má dvě šachty: Staříč a Chlebovice. Zaměstnanci, kteří neodejdou nebo nepřejdou jinam, pak dostanou k 31. březnu výpovědi s odstupným až do výše sedminásobku platu.

Pytlík řekl, že z jiných provozů OKD zatím lidé odcházet nebudou. "Uvidí se, kolik zaměstnanců přejde na jiné šachty. Prvně si musí sednout Paskov, potom uvidíme, co bude dál," řekl odborový předák. V celém OKD nyní pracuje i s dodavatelskými firmami téměř 12 tisíc lidí, kmenových zaměstnanců je asi 9700. Počty zaměstnanců dodavatelských firem ale podle Pytlíka už loni a letos výrazně poklesly.

Podle výhledu restrukturalizačního plánu ve zprávě o situaci OKD, která byla na konci července jedním z podkladů vlády při rozhodování o úvěru 700 milionů korun, by těžba v OKD měla skončit v roce 2023. Doly se mají utlumovat postupně, po Paskově by podle tohoto materiálu měly následovat možná ještě v příštím roce Důl Darkov a v roce 2018 Důl Lazy.

O uzavření Dolu Paskov hovořilo OKD poprvé už v roce 2013. Chtělo tam těžbu ukončit na konci roku 2014. Místo toho se ale dohodlo se státem na prodloužení těžby. Letos se firma dostala do insolvence. Zavření ztrátového dolu, který podle dostupných údajů prodělává měsíčně desítky milionů korun, bránilo zřejmě především to, že firma neměla dostatek hotovosti na odstupné pro propuštěné zaměstnance.

 

Právě se děje

Další zprávy