Jančura omezí vozíčkáře. Kvůli zpoždění i ceně plošiny

ČTK ČTK
21. 10. 2013 14:30
Po autobusech Student Agency odmítne cestující na vozíku i železniční RegioJet.
Foto: Jan Langer

Praha/Brno - Železniční dopravce RegioJet ze skupiny Student Agency, který provozuje rychlíky mezi Prahou a Ostravskem, omezí od 1. listopadu dopravu cestujících se sníženou pohyblivostí, tedy vozíčkářů. Důvodem jsou zpoždění vlaků, která vznikají kvůli administrativním a technickým potížím, vyplývá z tiskové zprávy dopravce.

Proti kroku RegioJetu se ohradil předseda Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václav Krása, považuje ho za diskriminační. České dráhy i Leo Express službu vozíčkářům nabízejí dále.

"Nejsme schopni těmto cestujícím nabídnout odpovídající prostor pro sezení. Jejich přeprava vyžaduje z naší strany zajištění administrativních a technických požadavků, které jsou v některých případech časově náročné," uvedl RegioJet.

Jde především o zajištění zvedací plošiny pro nástup a výstup, jejímž vlastníkem jsou České dráhy. Dalším problémem je v některých stanicích i přístup na nástupiště.

Plošina za tisíce korun

Majitel společnosti Radim Jančura řekl, že jde o opatření, které reaguje na ceny za použití plošiny. "České dráhy si účtují 3600 až 7200 korun v závislosti na čase objednání a na typu obsluhy. Do 48 hodin platíme standardní sazbu, do 36 hodin o polovinu vyšší. Potom už plošinu objednat nelze," zdůraznil Jančura. České dráhy si však za cenou stojí.

Na nápravě stavu však prý RegioJet pracuje. "Už teď jsme v případě potřeby nakládali vozíčkáře vlastními silami a budeme to dělat i nadále. Ve vlaku máme čtyři až sedm míst vyhrazených, ale je to v chodbě u záchodu," poznamenal Jančura.

V budoucnu by chtěl na ostravskou linku pořídit vozy, které budou vybaveny plošinou a pro vozíčkáře bude místo mezi ostatními cestujícími. Sedm vozů ho vyjde na 200 milionů korun. "Je potřeba, aby se stabilizovala ekonomika provozu," řekl Jančura.

Čtyři místa v autobusu

Přístup RegioJetu se nelíbí předsedovi Národní rady osob se zdravotním postižením ČR Václavu Krásovi. "Napsal jsem otevřený dopis předsedovi vlády, ministru dopravy a Radimu Jančurovi. Záměrně chci situaci vyhrotit, protože je potřeba si uvědomit, že tu máme zákony, které je potřeba dodržovat. Jedná se o nařízení Evropského parlamentu a rady a náš antidiskriminační zákon," řekl.

"Totéž jsou autobusy Student Agency. Jančura mi na rovinu řekl, že by přišel o čtyři místa, že pro vozíčkáře nic dělat nebude. Takhle to nejde," řekl Krása. Podle jeho slov je stížnost na jednání s ČD o plošinách výmluvou. "Navíc řešit nástup vlastními silami není bezpečné," dodal Krása.

Plánovaný protest

Občanské sdružení Asistence v reakci na krok RegioJetu plánuje na konec října protestní akci. "Na nástupišti na Hlavním nádraží zamáváme 31. října vlaku RegioJet směr Ostrava-Žilina s odjezdem v 9:12 a přineseme s sebou i velkorozměrný vzkaz," říká Erik Čipera z Asistence.

"V USA vozíčkáři blokovali nádraží a přivazovali se k bariérovým autobusům," dodává.

Konkurence beze změn

Jančurovi konkurenti poskytují služby cestujícím na vozíku i nadále. České dráhy mají již na řadě regionálních spojů vlaky s nízkopodlažním oddílem, v rychlících bez nízkopodlažních vozů zajišťují nástup a výstup právě zvedací plošinou.

"Zatím však neexistuje jednotné řešení. Doporučujeme proto těmto lidem, aby si zjistili, jaké jsou možnosti přepravy," řekla mluvčí Českých drah Kateřina Šubová. Pokud nástup do vlaku vyžaduje využití plošiny, je potřeba se objednat 24 hodin dopředu.

Leo Express disponuje novými vlaky, které na cestující na invalidním vozíku pamatují nízkopodlažními oddíly. Jejich nástup je nenáročný i proto, že na trati z Prahy do Ostravy jsou nástupiště ve výšce podlahy vlaku. U dveří je výsuvná plošina a lidé si musejí koupit v rezervačním systému jízdenku přesně na místo, kvůli vysunutí plošiny musí zákazník informovat dopravce na zákaznické lince alespoň 24 hodin předem.

 

Právě se děje

Další zprávy