Zprávu jsme aktualizovali o vyjádření majitelky Pivovarského dvora Chýně, podle níž restaurace prošla kontrolou bez problémů a není uzavřená, problém měl jen pivovar.
Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce zavřela od minulého pátku do středy kvůli nevyhovujícím hygienickým podmínkám minipivovar v Chýni v okrese Praha-západ. Hygienické předpisy v posledních dnech porušilo také šest restaurací či barů a jedna prodejna potravin.
Podle závažnosti porušení předpisů buď inspekce provozovnu uzavře do doby, než majitel odstraní nevyhovující stav, v případě závažnějších přestupků s ním zahájí správní řízení o uložení pokuty.
V chýňském minipivovaru se ve skladu sladu a v místě, kde se šrotoval slad, nacházelo velké množství myšího trusu a návnady na škůdce. Také se zde skladovaly předměty, které nesouvisely s potravinářskou výrobou. "Rovněž zde byly otvory, kudy mohli škůdci proniknout ke skladovaným surovinám," popsal Kopřiva.
Uzavřen byl pouze samotný pivovar, který majitelka objektu pronajala sládkovi Tomášovi Mikulicovi. Přilehlé restaurace se problém netýká, ta prošla kontrolou inspektorů bez vad. "Jelikož restaurace a výrobní prostory naší kuchyně a zázemí jsou v naprostém pořádku, je tedy Pivovarský dvůr Chýně jako celek dále v provozu, pouze zde je pozastavena výroba piva Tomáše Mikulici a bude zde dočasně nabízeno plzeňské pivo v lahvičkách," uvedla majitelka pivovarského dvora Jitka Eichlerová.
"Panu Mikulicovi bylo poskytnuto právo používat registrované logo Pivovarský dvůr Chýně, bohužel došlo k poškození obchodní značky a s právníky aktuálně bude řešena náhrada škody. Omlouváme se za zbytečné komplikace, pevně doufám, že se tato situace již brzy vyřeší," vzkázala dále Eichlerová.
Zavřená Hruška, bary a jídelny
V Třebechovicích pod Orebem inspekce zavřela prodejnu potravin řetězce Hruška. Inspektoři zde našli živé myši, trus a také ožrané potraviny. "Prodejna nebyla udržovaná v čistotě," doplnil Kopřiva.
Na jižní Moravě inspekce zavřela Bar Lion v Rousínově, kde byl bar a sklad potravin plný prachu, nedopalků, prázdných obalů a pavučin. Do skladu navíc zatékalo a odlupovala se omítka. Umyvadlo u baru bylo nefunkční, na záchodě netkla teplá voda.
Dále na jihu Moravy musela zavřít restaurace Myslivna v Dolních Bojanovicích, kde se v kuchyni olupoval strop, v některých místech byla vrstva neuklízených nečistot a pavučin, z mrazicího boxu se uvnitř loupal plast. U výčepu také netekla teplá voda.
Třetí nevyhovující zařízení v kraji byla hospoda Na hřišti v Tasově, kde používali k mytí sklenic a úklidu výčepu vodu ze studny. "Přitom nebyla pitná, analýza ukázala nadlimitní množství koliformních bakterií," uvedl Kopřiva.
V asijském bistru v Rožnově pod Radhoštěm byly silné nánosy nečistot v kuchyni, v hůře dostupných místech se válely zbytky potravin, v lednici se skladovaly polotovary se syrovým masem.
V Herna-baru v Sokolovské ulici v Karlových Varech kontrola našla celkově zanedbané prostory, chladnička s otevřenými nápoji byla špinavá a záchody byly společné pro personál i hosty, navíc zde netekla teplá voda.
V Perón restaurantu v Benešově se skladovaly sudy s pivem a limonádou na špinavém místě, kde se navíc válely špinavé pneumatiky.