Inflace v březnu opět zpomalila. Nad nulou ji drží jen dražší alkohol a bydlení

Tereza Holanová Tereza Holanová
11. 4. 2016 9:53
Ceny se v březnu meziročně zvýšily o 0,3 procenta, ve srovnání s únorem došlo dokonce ke zlevnění o 0,1 procenta. Nahoru šly ceny alkoholu, bydlení i brambor. Ceny pohonných hmot i většiny potravin dál padají.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Růst spotřebitelských cen v Česku opět zpomaluje. Meziročně se zvýšily o 0,3 procenta, což je o 0,2 procentního bodu méně než v únoru a v letošním roce se jedná o zatím nejpomalejší růst. Ukazují to pondělní data Českého statistického úřadu.

Zatímco služby meziročně v souhrnu zdražily o 1,5 procenta, zboží bylo ve srovnání s loňským březnem o 0,3 procenta levnější. "Nad nulou držel v březnu inflaci alkohol a tabák, náklady spojené s bydlením, dovolené a kultura. Naopak za potraviny a pohonné hmoty se meziročně platilo méně," shrnuje analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

I v březnu pokračoval pokles cen dopravy, především pohonných hmot. Ty se v minulém měsíci meziročně snížily o 15,3 procenta.

Z potravin oproti loňskému roku nejvíce zlevnilo mléko - o 16,7 procenta a cukr, jeho cena se snížila o 16,1 procenta. Vejce stálo o 14,6 procenta méně, sýry a máslo shodně o 11,9 procenta, jogurty o 10,8 procenta, maso o 2,5 procenta a pekárenské výrobky o 0,8 procenta.

Zdražování se dále týkalo hlavně zeleniny, která stála o 20,8 procenta více. Nejvíce šly meziročně nahoru ceny brambor, a to o 52,4 procenta. Ceny ovoce vzrostly o 2,5 procenta.

Dražší alkohol i bydlení

K alespoň mírné inflaci naopak přispěly i zdražující alkoholické nápoje a tabák. Cena alkoholu vzrostla o 3,6 procenta, tabákové výrobky zdražily o 2,4 procenta.

Stejně tak se zvyšovaly ceny bydlení. Stočné bylo meziročně dražší o 3,3 procenta, čisté nájemné o 1,3 procenta, elektřina o 1,2 procenta, vodné o 0,5 procenta a teplo o 0,2 procenta. Levnější byl v této kategorii pouze zemní plyn, který oproti loňskému březnu stál o 0,5 procenta méně.

Dále v březnu zdražovaly dovolené s komplexními službami, a to o 6,9 procenta. Dražší byla i obuv (o sedm procent) a oděvy, které oproti loňskému roku stály o procento více. Ceny stravovacích služeb vzrostly o 1,3 procenta a ubytování zdražilo o procento.

Výrazný růst cen zatím nehrozí

Na velmi nízké úrovni zůstane inflace podle ekonomů i v dalších měsících. "Nízká inflace Česko jen tak neopustí. Meziroční růst cen se bude i nadále pohybovat pod jedním procentem a výrazněji nad procento zamíří pravděpodobně až ve druhé polovině letošního roku. Dvouprocentní inflace se nedočkáme dříve než v roce 2017," předpokládá Novák.

"Je však nutné dodat, že velmi nízká inflace není jen českou specialitou, ale má celoevropský rozměr," zdůrazňuje. Analytik připomíná, že celá eurozóna byla v březnu v deflaci a s poklesem cen už rok a půl neúspěšně bojuje i český soused - Polsko.

Nízkému růstu cen se už dva a půl roku snaží zabránit Česká národní banka. Ta v listopadu 2013 kvůli strachu z deflace neboli poklesu cen oslabila korunu na 27 korun za euro a od té doby proti posílení české měny intervenuje. Cílem centrální banky je dostat růst cen nad dvě procenta. "Dosažení dvouprocentního inflačního cíle čekáme v prvním čtvrtletí příštího roku. Opouštění intervenčního režimu ČNB čekáme v první polovině roku 2017," předpokládá hlavní analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Klesání cen není nepřítel, se kterým bychom měli bojovat, problém je naopak boj Evropské centrální banky s ním, říká analytik František Bostl. | Video: Filip Horký
 

Právě se děje

Další zprávy