Hypotéky zdražily jen opticky, zůstávají levné

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
21. 8. 2013 8:59
Finacentrum Hypoindex se dostal mírně nad červnový rekord, stoupl na tři procenta
Červencový Hypoindex je o pět setin procentního bodu nad červnovým rekordem.
Červencový Hypoindex je o pět setin procentního bodu nad červnovým rekordem. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Další rekord podle očekávání průměrná sazba hypotečních úvěrů v červenci nezdolala. Ukazatel Finacentrum Hypoindex se dostal mírně nad červnový rekord, když stoupl o pět setin na rovná tři procenta.

Pohyb sazeb směrem vzhůru však nebyl dán ani tolik zdražením samotných hypoték, jako ho spíše ovlivnila změna poměru prodaných úvěrů u jednotlivých bank.

„Banky zapojené do Fincentrum Hypoindexu sjednaly i v prázdninovém červenci vysoký objem hypotečních úvěrů, sazby se však příliš neměnily. U největších bank zůstaly sazby shodné s předchozím měsícem a celková změna byla způsobena čistě změnou tržních podílů ve sjednaných úvěrech mezi největšími bankami,“ komentuje vývoj Josef Rajdl, vedoucí analytik společnosti Fincentrum.

Prázdniny se podepsaly na sníženém zájmu o hypoteční úvěrování. Sledovanými bankami bylo poskytnuto 8770 hypotečních úvěrů o objemu 14,078 miliardy korun, což sice představuje meziměsíční pokles takřka o pětinu (17,4 %) , ale meziročně si trh polepšil přibližně o 55,6 % (54,0 %). Pokračuje tak trend, který by z roku 2013 mohl udělat rekordní i co do objemu poskytnutých hypoték, což je výrazně ovlivněno rostoucím objemem refinancovaných hypoték.

 

Právě se děje

Další zprávy