Fabrikám chybí šičky. Vyučené Vietnamky sem stát přesto nechce pustit

Martin Ťopek Martin Ťopek
20. 9. 2016 18:30
Šest let hledá společnost Triola pro svůj provoz v Horním Jiřetíně švadleny a šičky. Na trhu práce však podobné profese nejsou a české školství jich produkuje minimum. Firma si proto svoje lidi ze zkušenostmi našla ve Vietnamu. Narazila však na odpor ministerstva zahraničí.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Radek Pecák

Horní Jiřetín, Svitavy – Sehnat vyučenou šičku se zdá být v Česku takřka nemožné, na trhu práce nejsou. Ve Vietnamu jsou však šikovné a zkušené dělnice, které by místo v podniku, jako je Triola se závodem v Horním Jiřetíně, braly hned. Musely by ale získat potřebná povolení ze strany českého státu.

A to je problém. O tom, kolik cizinců najde v Česku zaměstnání, rozhoduje vláda, součástí jednání tripartity jsou však i odbory, které hájí každé místo pro české lidi. "Neakceptujeme argumenty, že zahraniční zaměstnanci berou práci zdejším lidem. Momentální míra nezaměstnanosti je 5,3 procenta, to je množina lidí, kteří nikdy z mnoha důvodů nepracovali a pracovat nebudou," uvedla Lýdie Malchárková ze společnosti Triola.

Podobně mluví i další firmy. Vladimír Malý, personální ředitel společnosti Svitap ze Svitav, poukazuje na to, že na nedostatek pracovních sil doplatí právě místní zaměstnanci.

"Takový přístup může mít za následek ztráty pracovních míst i pro ty české zaměstnance, kteří budou mít smůlu, že zákazníci jejich firem odejdou tam, kde jim budou schopni splnit jejich požadavky," řekl Malý.

Ministerstvo zahraničí říká, že proti zaměstnávání Vietnamců nic nemá, ale není možné naráz změnit systém vydávání pracovních víz. "Problematika je složitější, také na Ukrajině jsme museli zavést speciální režim pod názvem Ukrajina, který zavádí nové postupy při udělování pracovních víz," uvedla mluvčí ministerstva Irena Valentová.

Ministerstvo tak nyní připravuje spolu s dalšími resorty materiál, který podle Valentové zanalyzuje důsledky zaměstnávání vietnamských pracovníků na českém trhu. "Neznamená to, že tady Vietnamce nechceme, ale pokud máme nastavený systém na sto žádostí měsíčně a přijde jich tisíc, tak si musíme říct, tyhle lidi tady chceme a tyhle nechceme," dodala mluvčí.

Ohrožená budoucnost

V případě šiček však nejde o žádná závratná čísla. Každá z textilek, mezi něž patří také třeba Mimoska CT z Vyškova, potřebuje kolem deseti pracovnic, český trh s šitými výrobky by tak mohlo před krizí zachránit kolem padesáti vietnamských pracovnic.

České textilní firmy v současné době nemají problémy s odbytem a značnou část produkce vyvážejí. Například Triola vybudovala vlastní síť prodejen spodního prádla v Čechách i na Slovensku, obrat na letošní rok plánuje ve výši sto milionů korun. Přesto jí hrozí problémy, nikoliv kvůli nezájmu o zboží, ale kvůli tomu, že jako výrobce nebude schopna plnit dodávky.

"V příštím roce již bude ohrožena samotná existence firmy. Přitom pečlivě vybrané uchazečky se zkušenostmi již mají podepsány pracovní smlouvy i smlouvy o ubytování v České republice. Vše naráží na překážky na českém zastupitelském úřadě ve Vietnamu, kde mají žádat o vydání zaměstnanecké karty," dodala Malchárková.

Podle vietnamského ministerstva práce a sociálních věcí byla spolupráce mezi oběma zeměmi dobrá po čtyřicet let, zhoršila se až v poslední době.

"Česká republika přestala projevovat zájem o vietnamskou pracovní sílu. Ta je přitom posuzována ze strany přijímacích zemí jako pracovní síla s těžkým pracovním nasazením, zručností a pílí a se schopností rychle porozumět technologii," uvedl Pham Viet Huong, zástupce ředitele odboru pracovních záležitostí v zahraničí vietnamského ministerstva.

 

Právě se děje

Další zprávy