DPH na noviny a časopisy neklesne, vláda odmítla návrh poslanců KSČM

ČTK ČTK
12. 10. 2015 13:41
Komunističtí poslanci navrhují snížení sazby DPH na noviny a časopisy z 15 na 10 procent. Podle rozboru, který si vláda nechala udělat, by to ale nevyvolalo významně vyšší poptávku po těchto tiskovinách a jejich ceny by klesly jen málo. Podle Unie vydavatelů je ale sazba daně jedna z nejvyšších v Evropě.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Radek Pecák

Praha - Vláda podle očekávání ve Sněmovně nepodpoří návrh opoziční KSČM na snížení daně z přidané hodnoty na noviny a časopisy. Podle rozboru, který si nechala udělat před dnešním jednáním, by snížení nevyvolalo významně vyšší poptávku po těchto tiskovinách a jejich ceny by klesly jen málo. Noviny nyní podléhají 15procentní DPH, podle návrhu KSČM by měly být zařazeny do desetiprocentní sazby daně.

Komunističtí poslanci Jiří Dolejš a Gabriela Hubáčková zdůvodňují předlohu zlevněním tiskovin a tím zvýšením jejich prodeje. Podle stanoviska vlády by při plném promítnutí snížení daňové sazby do ceny noviny a časopisy zlevnily o 4,3 procenta, poptávka by vzrostla jen o 1,6 procenta. Cena deníku, který nyní stojí například 18 korun, by klesla o 80 haléřů, časopis v ceně 70 korun by zlevnil o tři koruny.

Poslanci KSČM poukazují na to, že ani zařazení novin a časopisů do první snížené sazby DPH 15 procent nevedlo k zásadnějšímu zpomalení propadu jejich prodeje. Vláda se ale domnívá, že na vině není jen sazba DPH, ale i nástup takzvaných nových médií.

Návrh poslanců uvítala Unie vydavatelů, která upozorňuje, že sazba daně z přidané hodnoty se u tisku od konce roku 2007 do roku 2013 ztrojnásobila a je jedna z nejvyšších v Evropě. Unie uvádí, že snížení sazby na deset procent by pro obor znamenalo přibližně 450 milionů korun.

Druhá snížená sazba DPH ve výši deseti procent se od začátku letošního roku vztahuje na knihy, kojeneckou výživu, léky pro lidi i zvířata a na zvláštní výživu pro lidi s celiakií a fenylketonurií. O tom, zda k nim budou přiřazeny noviny a časopisy, nyní rozhodnou zákonodárci.

 

Právě se děje

Další zprávy