Dostanete jen minimální mzdu, zbytek jako cestovní náhrady. Trik s platy se firmě prodraží

ČTK Ekonomika ČTK, Ekonomika
30. 8. 2016 14:10
Jedna z brněnských agentur práce vyplácela lidem jen minimální mzdu a část platu jim poskytovala v cestovních náhradách, přestože nikam nejezdili. Inspektorát práce jí uložil pokutu 900 000 korun.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: René Volfík/FOTOREPO

Brno – Oblastní inspektorát práce pro Jihomoravský a Zlínský kraj uložil pokutu 900 000 korun jedné z brněnských agentur práce. Firma lidem, které zaměstnávala, vyplácela minimální mzdu a část platu jim poskytovala v cestovních náhradách. Přitom nikam nejezdili.

Informovala o tom vedoucí právního odboru oblastního inspektorátu práce v Brně Dagmar Berková. Jméno společnosti inspektorát nezveřejňuje, je údajně vázán mlčenlivostí.

Podle Berkové příklad z Brna není ojedinělý, ale jde o obecnější problém, který se vyskytuje u pracovních agentur. Samotné výrobní firmy, pro které agentury zaměstnance hledají, prý většinou zákoník práce dodržují. Podle Berkové systém dlouho nevadil ani zaměstnancům. To platilo ale jen do té doby, než onemocněli a nemocenská se pak vyplácela jen z vykázané mzdy.

"Více než třetinu čisté mzdy dostávali v cestovních náhradách, přestože nikam necestovali," uvedla Berková. Podle ní pracovní agentura šetřila svoje náklady na zdravotním a sociálním pojištění zaměstnanců a vykazovala u nich jen minimální mzdu. Za porušení zákoníku práce firmě hrozila pokuta až jeden milion korun. Firma zákoník porušovala minimálně půl roku u desítek lidí.

Podle Berkové jde o obecný problém. Velké nadnárodní firmy vykrývají výchylky ve výrobě najímáním agenturních zaměstnanců. Předpisy většinou porušují právě agentury. "Když se to velká firma pak dozví, většinou s agenturou ukončí spolupráci," dodala Berková.

 

Právě se děje

Další zprávy