Stát vybral v tendru 32 dopravních projektů, dá na ně 402 milionů Kč

ČTK ČTK
8. 12. 2020 11:33
Stát podpoří dalších 32 výzkumných projektů, které se věnují inovacím v dopravě. Jde například o projekty k bezpečnosti provozu, dopravním technologiím, automatizovaným procesům v dopravě či ekologizaci dopravy. Celkem si výzkumné týmy mezi sebou rozdělí téměř 402 milionů korun. Informovalo o tom ministerstvo dopravy. Úřad už loni vybral 48 projektů, mezi které rozdělil téměř půl miliardy korun.
Místopředseda vlády a ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček na tiskové konferenci, 18. března 2020.
Místopředseda vlády a ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček na tiskové konferenci, 18. března 2020. | Foto: Vláda ČR

Cílem programu je podle ministerstva rozvoj dopravy zejména s ohledem na jeho udržitelnost, bezpečnost či přístupnost.

Univerzity, výzkumné organizace a podniky a další subjekty pracující na inovativních programech v dopravě, podaly do soutěže celkem 227 návrhů. Ministerstvo dopravy spolu s Technologickou agenturou ČR vybrali pro podporu 32 z nich, což znamená 15procentní míru úspěšnosti. Resort dopravy stejnou soutěž vyhlásil loni, při letošním kole byl zájem výzkumných týmů o 60 procent vyšší.

Podpořené projekty se věnují například bezpečnosti železničního a leteckého provozu, technologiím pro dopravní stavby, diagnostiky mostních konstrukcí, čisté mobilitě včetně využití vodíku, dále například zpracování tzv. velkých dat pro sledování silniční sítě, výzkumu senzorů pro autonomní vozidla či komunikace mezi vozidly. Všechny projekty budou zahájeny v příštím roce. Podporu pro nejvíce svých projektů získaly České vysoké učení technické v Praze, Centrum dopravního výzkumu nebo Univerzita Pardubice.

Resort dopravy má pro financování výzkumných projektů vlastní program DOPRAVA 2020+, který se zaměřuje na spolupráci výzkumných institucí a firem v aplikovaném a experimentálním výzkumu v dopravě. Správu programu má na starosti Technologická agentura ČR.

 

Právě se děje

Další zprávy