Do řetězce Edeka se mohou vrátit výrobky od Nestlé. Bitva gigantů spěje ke kompromisu

ČTK ČTK
Aktualizováno 17. 4. 2018 13:47
Bojkot Edeky zahrnuje téměř třetinu produkce Nestlé - mimo jiné tyčinky KitKat, nápoje Vittel a mražené pizzy Wagner.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Edeka

Curych - Největší německý řetězec supermarketů Edeka a švýcarská skupina Nestlé, světová jednička ve výrobě balených potravin, dospěly ke kompromisu po několikaměsíčním boji o dodavatelské podmínky. Nyní projednávají podrobnosti nového kontraktu. Uvedl to list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Předběžnou dohodu podle zdrojů listu uzavřelo evropské sdružení Agecore, kde je Edeka vůdčím subjektem a které zastupuje šest evropských prodejců včetně švýcarského Coopu. Manažeři Nestlé prý byli ochotni učinit ústupky v klíčových bodech.

Podle zdrojů agentury Reuters však jednání k žádnému závěru zatím nedospělo. S odvoláním na své zdroje obeznámené se situací uvedla, že v jednání s Nestlé dosud k žádnému průlomu nedošlo a může se stát, že zkrachuje. "Nic není dohodnuto, dokud není dohodnuto všechno. Jednání pokračují," řekl zdroj.

Boj maloobchodních řetězců proti Nestlé se vyostřil začátkem dubna, kdy Edeka rozšířila seznam výrobků, které svým obchodům nedoporučuje od skupiny odebírat, kromě jiného o tyčinky KitKat, nápoje Vittel a mražené pizzy Wagner.

Bojkot Edeky tak zahrnul na 30 procent produkce Nestlé. Šéf Edeky Mark Schneider tehdy poukázal na to, že "takto celoevropsky koordinovaný agresivní přístup je něčím novým".

Jak dnes napsal list FAZ, supermarketové řetězce kromě jiného požadují, aby švýcarský gigant zvýšil svůj příspěvek na společné marketingové kampaně.

Bitva řetězců s Nestlé je dalším projevem napětí mezi evropskými obchodníky a dodavateli v době, kdy se mění chování zákazníků a on-line obchody zostřují konkurenční boj.

Nestlé se nyní pod vedením nového generálního ředitele Marka Schneidera snaží zotavit. Za loňský rok vykázalo nejslabší roční růst tržeb za nejméně dvě desetiletí, uvedla agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy