Firma diktovala prodejcům ceny elektronických cigaret. Zaplatí mnohamilionovou pokutu

ČTK ČTK
30. 7. 2020 16:20
Pokutu 6,6 milionu korun uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže distributorovi elektronických cigaret, společnosti Ritchy EU. Ta porušovala zákon od září 2017 do března 2019 tím, že svým odběratelům stanovovala, za jaké nejnižší ceny smí být její zboží prodáváno. Prodejci tak nemohli zákazníkům nabídnout dané výrobky za nižší ceny.
Elektronická cigareta, ilustrační foto.
Elektronická cigareta, ilustrační foto. | Foto: Shutterstock.com

Rozhodnutí není pravomocné, lze proti němu podat rozklad, což firma podle své právní zástupkyně udělá. 

Firma dodržování minimálních cen u prodejců kontrolovala a v případě nedodržení jim hrozila ukončením spolupráce. Postup distributora ale měl důsledky i pro koncové uživatele elektronických cigaret.

"Důsledkem postupu společnosti bylo sjednocení vyšších nákupních cen na velkoobchodní a maloobchodní úrovni a ve výsledku tedy i vyšší maloobchodní ceny pro spotřebitele," zdůvodnil tiskový mluvčí úřadu Martin Švanda.

Právní zástupkyně firmy Ritchy EU Jana Bártová řekla, že společnost s rozhodnutím antimonopolního úřadu nesouhlasí. "Rozhodně nesouhlasíme s posouzením situace, které ÚOHS učinil, a budeme se bránit," uvedla Bártová.

Výši pokuty ovlivňuje mimo jiné i velikost firmy. Za podobné chování dostala letos v květnu pokutu společnost Abistore ve výši 1,85 milionu korun, firma BabyDirect loni v listopadu pokutu 40 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy