Zpátky do hospod. Den piva láká na speciály i pivo zdarma

Radek Pecák Radek Pecák
Aktualizováno 26. 9. 2014 17:45
Sobotního Dne českého piva se zúčastní většina pivovarského trhu a zhruba každá devátá restaurace či hospoda z celkových 35 tisíc.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha – Přes čtyři tisíce restaurací a hospod se zúčastní letošního Dne českého piva. Po loňském „nultém“ ročníku jde o oficiálně první ročník akce pořádané Českým svazem pivovarů a sladoven.

Hlavním cílem je opět přilákat lidi do podniků. V restauracích a hospodách se loni vypilo už jen 41 procent z celkového množství piva, které se v Česku prodalo. Lidé totiž čím dál častěji pijí „doma“.

Akce se v sobotu 27. září zúčastní zhruba každý devátý podnik z celkových 35 tisíc. „To je zhruba desetinásobek oproti loňskému nultému ročníku,“ říká Vladimír Balach, výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven.

Den českého piva letos podporují desítky pivovarů a minipivovarů, které dohromady reprezentují téměř 95 procent produkce pivovarského trhu. Mnoho z nich lákají v sobotu na speciální pivo.

Jen pro ten dnešní den

Například z podniků, kde prodávají čepovaný Staropramen, se do akce zapojilo 615 restaurací a 277 hospod. Hosté budou moci ochutnat i 500 litrů speciálně uvařeného Výročního piva Staropramen Granát. Má stupňovitost 14,5, což se symbolicky vztahuje ke 145. výročí založení tohoto pražského pivovaru.

„Poté, co tento speciál uzraje v tancích, bude přímo stáčen do sudů. Vynecháme tedy jak fázi filtrace, tak fázi pasterizace. Pivo do hospod zavezeme až těsně před sobotou. Tím zajistíme jeho maximální čerstvost, což je z pohledu kvality velmi důležité,“ říká Zdeněk Lux, vrchní sládek pivovaru Staropramen.

Čerstvě dochmeleno

V Gambrinusu u příležitosti sobotního svátku uvařili pivo První chmel, které bylo dochmeleno čerstvě sklizeným žateckým chmelem. Tento světlý ležák nabídnou výčepní ve dvou tisících podnicích.

Přichystaly se i menší pivovary. „Na Den českého piva a na počest jeho svatováclavského odkazu letos velkobřezenští sládci uvařili třináctistupňový speciál Březňák Jantarový," uvedla Jana Pikardová ze společnosti Heineken. Svatováclavské pivo připraví zdejší pivovar už poněkolikáté.

Pivovar Gambrinus nabídne speciální pivo dochmelené čerstvým chmelem z letošní skližně.
Pivovar Gambrinus nabídne speciální pivo dochmelené čerstvým chmelem z letošní skližně. | Foto: Aktuálně.cz

Všechny tři zmíněné pivovary navíc vyšlou své sládky do hospod, aby o pivu diskutovali se štamgasty.

Přímější cestu k lákání hostů zvolil například pivovar Ostravar. Ten o nadcházejícím víkendu ve vybraných hospodách nabídne lidem po dvou vypitých pivech třetí zdarma.

Bez Budvaru i Lobkowicze

Dne českého piva se neúčastní například českobudějovický Budvar či Pivovary Lobkowicz.

"Při příležitosti oslav patrona českých pivovarníků Svatého Václava ale chystáme speciální pivo uvařené pro tuto příležitost - pšeničný speciál knížete Václava z Pivovaru Černá Hora. V tomto pivovaru se navíc koná slavnost Pivní pouť," říká Renata Melíšková z komunikačního oddělení Pivovarů Lobkowicz.

Zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven i samotných pivovarů věří, že význam této akce poroste. "Představuji si, že za nějakých deset let bude každý hrdý český milovník piva v tento den v hospodě či restauraci. A třeba se nám tento svátek podaří dostat i do zahraničí," doufá Zdeněk Lux ze Staropramenu.

 

Právě se děje

Další zprávy