Déle než rok hledá práci 145 tisíc lidí, zjistili statistici

Petr Kučera Petr Kučera
4. 5. 2015 10:00
V delším časovém období se v Česku významněji snižuje počet nezaměstnaných žen než mužů. Přesto je i nadále míra nezaměstnanosti žen výrazně vyšší.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Aktuálně.cz

Praha – Déle než jeden rok bez práce je 144,9 tisíce obyvatel České republiky. Na celkovém počtu osob aktivně hledajících práci se dlouhodobě nezaměstnaní lidé podílejí téměř polovinou (45,7 procenta). Oproti stejnému období loňského roku klesl počet dlouhodobě nezaměstnaných o 2,2 tisíce osob.

Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu za letošní první čtvrtletí.

Celkový počet nezaměstnaných osob v Česku podle statistiků dosáhl 317,1 tisíce, z toho 161,9 tisíce jsou ženy. Meziročně se počet nezaměstnaných snížil o 40,7 tisíce lidí.

Již v delším časovém období se významněji snižuje počet nezaměstnaných žen než mužů, upozorňují statistici. Přesto je i nadále míra nezaměstnanosti žen ve věku 15 až 64 let výrazně vyšší než u mužů (sedm procent proti 5,3 procenta). V součtu všech zemí Evropské unie je přitom míra nezaměstnanosti žen a mužů vyrovnaná.

Čísla od statistiků uvádějí nižší nezaměstnanost než měsíční údaje od úřadů práce, protože pracují s jinou definicí. Český statistický úřad vychází z metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO), která je jednotná pro celou Evropskou unii a pracuje s ní i unijní úřad Eurostat. Za nezaměstnané považuje jen osoby, které v daném období neměly žádné zaměstnání, neodpracovaly ani jednu hodinu za mzdu nebo odměnu a aktivně hledaly práci, do které by byly schopny nastoupit nejpozději do dvou týdnů.

Obecná míra nezaměstnanosti podle definice ILO ve věkové skupině od 15 do 64 let dosáhla v prvním čtvrtletí 6,1 procenta. Nízkou míru nezaměstnanosti si drží vysokoškoláci (2,7 %) a osoby s úplným středním vzděláním s maturitou (4,4 %). Naopak vysoká míra nezaměstnanosti přetrvává ve skupině osob se základním vzděláním (24,3 %), nadprůměrná je i ve skupině osob se středním vzděláním bez maturity včetně vyučených (7,2 %).

Statistici zjišťují také údaje o osobách, které nepracují, aktivně práci nehledají a nesplňují tak podmínky ILO pro nezaměstnané, ale přitom uvádějí, že by chtěly pracovat. V letošním prvním čtvrtletí jich spočítali 138,6 tisíce, což je o 6,9 tisíce méně než ve stejném období roku 2014. Většina osob, které by chtěly pracovat, však nemůže ihned nastoupit do případného zaměstnání. Nejpozději do čtrnácti dnů je schopno nastoupit 51,3 tisíce osob.

Počet zaměstnaných osob v Česku dosáhl v prvním čtvrtletí 4,99 milionu, oproti stejnému období loňského roku jich přibylo 65,4 tisíce. Míra zaměstnanosti ve skupině 15-64letých dosáhla 69,3 procenta. Více než čtyřmi pětinami (82,5 %) se na celkovém počtu podílejí zaměstnanci včetně členů produkčních družstev, necelou pětinu pak tvoří podnikatelé včetně pomáhajících rodinných příslušníků.

 

Právě se děje

Další zprávy