Další stávka pilotů Lufthansy. V úterý nepoletí dlouhé trasy

ČTK ČTK
29. 9. 2014 12:19
Piloti stávkují kvůli sporu s vedením Lufthansy o důchodový program. Chtějí mít i nadále možnost odejít předčasně do důchodu v 55 letech.
Foto: Reuters

Berlín - Piloti německých aerolinek Lufthansa vyhlásili na úterý další stávku. Podle odborového svazu Vereinigung Cockpit (VC) by od 08:00 do 23:00 nemělo odstartovat žádné letadlo na dálkových trasách z Frankfurtu nad Mohanem, uvedla televize n-tv. Piloti stávkují kvůli sporu s vedením Lufthansy o důchodový program.

Piloti už kvůli sporu svolali od konce srpna čtyři stávky, poslední z nich ale nakonec odvolali a zahájili jednání s vedením aerolinek. Rozhovory ale podle svazu VC minulý týden zkrachovaly a odbory pak pohrozily dalšími stávkami.
"Vzhledem k tomu, že nám vedení Lufthansy stále nepředložilo žádnou kompromisní nabídku, jsme nuceni k tomuto dalšímu kroku," uvedl odborový svaz k vyhlášení nové stávky.

Vedení Lufthansy uvedlo, že se na dálkových linkách z Frankfurtu pokusí v době stávky zachovat alespoň částečný provoz. Náhradní letový řád chce společnost zveřejnit v pondělí odpoledne. Aerolinky ale zdůraznily, že se stávka nijak nedotkne letů z jiných německých letišť, stejně jako žádného spojení na krátkou a střední vzdálenost. Stávka by tedy neměla zasáhnout ani letecké spojení mezi Německem a Českou republikou.

Místo stávkujících měli létat vedoucí

Stávku na dálkových trasách z Frankfurtu už vyhlásily odbory před dvěma týdny, nakonec ji ale odvolaly. Vedení Lufthansy tehdy uvedlo, že dokáže zajistit na postižených trasách plný provoz, létat měli piloti, kteří nejsou členy VC a členové vedení aerolinek, kteří mají pilotní licence. Protest před dvěma týdny ale měl trvat pouze osm hodin, současný bude téměř dvakrát delší.

Piloti se s vedením Lufthansy dlouhodobě přou o důchodový program. Podle dosavadního ustanovení mohou předčasně odejít do penze v 55 letech a firma jim následně vyplácí 60 procent platu do té doby, než mají nárok na starobní důchod. Vedení Lufthansy chce potřebný věk pro předčasný důchod posunout na 60 let; zdůvodňuje to tím, že si kvůli silné konkurenci nemůže dovolit udržet program v současné podobě.

Svaz VC, který zastupuje asi 5400 z celkových zhruba 9000 pilotů různých aerolinek ze skupiny Lufthansa, proti změně pravidel protestuje. Už před současnou vlnou protestních akcí uspořádaly odbory v dubnu třídenní stávku, při níž bylo zrušeno 3800 letů. Protest tehdy postihl přes 400 tisíc cestujících a způsobil aerolinkám škody v řádu desítek milionů eur.

 

Právě se děje

Další zprávy