Cukru se v Česku vyrobilo nejvíc za 30 let. Stát se chystá na konec evropských kvót

ČTK ČTK
15. 9. 2017 12:10
Množství cukru je prakticky stejné jako v roce 1989, i když plochy, kde se pěstuje cukrová řepa, klesly na polovinu. Na více než dvojnásobek se ale zvýšil výnos. Na začátku října skončí kvóty EU.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Cukru se v Česku v uplynulé sezoně vyrobilo nejvíce za posledních 30 let, sdělilo dnes ministerstvo zemědělství. Jeho množství je prakticky stejné jako v roce 1989, i když plochy, kde se pěstuje cukrová řepa, klesly na polovinu. Na více než dvojnásobek se zvýšil výnos cukrovky.

Stát se připravuje na konec evropských kvót na výrobu cukru, vláda v pondělí probere změnu nařízení, kterou se sníží administrativní zátěž pro cukrovarnické podniky. Nebudou už muset hlásit některé informace o produkci Evropské komisi.

Podle navrhovaného nařízení vlády by měla administrativní zátěž klesnout o 40 procent. "V současnosti cukrovarnické podniky poskytují zhruba 25 informací na 21 formulářích," uvedlo ministerstvo.

Konec výrobních kvót přijde se začátkem října, od kdy bude platit i nové nařízení, pokud jej vláda schválí. Evropské komisi se budou odesílat informace o průměrné ceně cukrové řepy, odhadu a konečné ploše cukrové řepy k výrobě bioethanolu a množství vyrobeného bioethanolu. Systém produkčních kvót cukru Evropské společenství zavedlo koncem šedesátých let.

"Po 49 letech se bude v Evropské unii znovu volně obchodovat s cukrem. Vnímám to jako velkou příležitost k rozvoji výroby cukru v České republice. Věřím, že i neregulované tržní prostředí dosavadní výsledky v pěstování cukrové řepy a ve výrobě cukru potvrdí a že příznivou bilanci výroby cukru se i nadále podaří udržet," uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Agrární komora ČR doufá, že se podaří plochy pěstované cukrové řepy zachovat i po konci kvót.

Průmyslová výroba cukru z cukrové řepy má v Česku, stejně jako v celé Evropě, více než dvousetletou tradici. České země v tomto oboru patřily vždy mezi nejvyspělejší. První doložená várka cukru v českých zemích byla vyrobena před 230 lety v rafinerii ve Zbraslavi. Nyní funguje v ČR sedm cukrovarů, v roce 1989 jich bylo 53. Aktuálně se podle státu pěstuje cukrová řepa na 65 000 hektarech, před 28 lety to bylo 130 000 hektarů.

ČR je dlouhodobě z hlediska cukru dlouhodobě přebytkovým regionem. Cukru se v Česku vyrobí více než 550 000 tun ročně, domácí spotřeba je 350 000 tun ročně. Vyváží se do Evropy i na Blízký a Střední Východ.

 

Právě se děje

Další zprávy